Zona Zoster: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Legătura dintre VARICELĂ și Zona Zoster

Anisia Nica |
Data publicării:
zona zoster FOTO: Unsplash @fusion medical animation
zona zoster FOTO: Unsplash @fusion medical animation

Care este relația dintre Zona Zoster și varicela? Cum se manifestă și ce trebuie să faci dacă apar simptome?

Zona Zoster este o boală infecțioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian, același agent patogen care determină și varicela (vărsatul de vânt) în perioada copilăriei.

Cauze

Zona Zoster reprezintă, de fapt, reactivarea virusului care a cauzat varicela în copilărie și apare în urma scăderii imunității. Din acest motiv, bătrânii, persoanele care urmează tratament cu chimioterapice, pacienții cu boli care cauzează imunosupresie (HIV) și persoanele cu imunitate scăzută, care au făcut vărsat de vânt în copilărie, sunt cei mai predispuși.

Simptome

Studiile medicale arată că, odată cu trecerea prin varicelă în perioada copilăriei, virusul varicelo-zosterian va rămâne în sistemul nervos în stare latentă. În momentul activării, virusul migrează la nivelul pielii și va declanșa o senzație de arsură, durere, mâncărime și erupție cutanată. Erupția este, de obicei, pe o singură parte a corpului și are formă de bandă. Zona afectată va forma vezicule, acestea se vor sparge și vor forma cruste.

Veziculele din zona zoster sunt dureroase și sunt însoțite de prurit (senzație de mâncărime). Alte simptome care pot apărea în această afecțiune sunt: durerile de cap, fotofobia, slăbiciunea musculară și tulburări gastrointestinale.

Zona Zoster prezintă riscuri pentru sănătate din cauza complicațiilor pe care le determină. Cea mai gravă dintre acestea este nevralgia postherpetica, patologie dureroasă care scade considerabil calitatea vieții. Alte complicații se referă la herpes la nivelul ochiului sau la nivelul urechii, suprainfectarea pielii și chiar deces.

Diagnostic și tratament

În cazul în care apar manifestări ale zonei Zoster, trebuie consultat medicul de specialitate cât mai repede pentru a prevenit complicațiile bolii. Acesta va pune diagnosticul și va stabili ce este de făcut mai departe.

Tratamentele pentru zona zoster nu vindecă boala, dar ameliorează considerabil simptomele. Mai mult decât atât, cu cât diagnosticul este pus mai repede și se începe tratament, cu atât boala trece mai ușor și are mai puține manifestări. Există medicamente antivirale, foarte utile în zona Zoster, substanțe care opresc iritația, durerea și senzația de mâncărime. Se mai prescriu medicamente antidepresive și substanțe cu acțiune asupra sistemului neuromuscular.

Vezi și: Bolile copilăriei: Rubeola poate cauza AVORT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel