Zona zoster: cauze, simptome, tratament. Care sunt persoanele predispuse la riscuri mai grave

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
zona zoster foto:freepik
zona zoster foto:freepik

Zona zoster: cauze, simptome, tratament. Persoanele predispuse la riscuri mai grave trebuie să ia măsuri de precauție.

Zona zoster, cunoscută și sub denumirea de herpes zoster, este o afecțiune medicală care poate provoca o serie de simptome neplăcute și dureroase. Este cauzată de același virus care provoacă varicela, virusul varicella-zoster. 

Vezi și: Cafeaua: care este cantitatea maximă de consum. Ce se întâmplă dacă depășești doza zilnică recomandată

Cauze 

Zona zoster este cauzată de reactivarea virusului varicella-zoster, care rămâne latent în organism, după ce a avut loc infecția primară cu varicela. Această reactivare poate surveni mulți ani mai târziu, de obicei ca urmare a unei scăderi a imunității sistemului imunitar. Deși zona zoster nu este contagioasă în sine, virusul varicella-zoster poate fi transmis altor persoane sub forma varicelei, dacă nu au avut deja varicela sau vaccinul împotriva acesteia.

Simptome

Simptomele zonei zoster pot varia în severitate, dar cel mai adesea includ:

Erupție cutanată: Una dintre caracteristicile distinctive ale zonei zoster este apariția unei erupții cutanate dureroase și mâncărime care se dezvoltă de obicei într-o zonă specifică a corpului. Această erupție poate forma o bandă sau o zonă cu aspect similar unei curele în jurul trunchiului sau a feței.

Durere: Durerea este un simptom comun și caracteristic al zonei zoster. Aceasta poate varia de la ușoară la severă și poate fi descrisă ca arsură, furnicături sau înțepături.

Sensibilitate la atingere: Pielea afectată poate deveni foarte sensibilă la atingere sau la hainele care intră în contact cu zona afectată.

Mâncărime: Mâncărimea este frecventă și poate fi intensă.

Simptome gripale: Uneori, zona zoster poate fi însoțită de simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, frisoane și oboseală.

Complicații

În unele cazuri, zona zoster poate duce la complicații, cum ar fi:

Nevralgia postherpetică: Aceasta este o durere care persistă după ce erupția cutanată a dispărut. Poate dura săptămâni sau luni și poate fi foarte debilitantă.

Infecții secundare: Din cauza rănilor deschise cauzate de erupția cutanată, pot apărea infecții bacteriene.

Afectarea ochilor: Dacă zona zoster afectează ochii, poate apărea o afecțiune numită herpes zoster oftalmic, care poate afecta vederea.

Persoanele care au avut varicelă și sunt mai susceptibile să dezvolte zona zoster includ următoarele categorii:

- Cu un sistem imunitar slăbit (cum ar fi persoanele cu cancer, HIV, cei care au suferit transplant de organe sau care primesc chimioterapie)

- Cu vârsta peste 50 de ani

- Care au fost bolnavi

- Care au suferit traume

- Care sunt expuse la stres

Virusul varicela nu părăsește organismul după ce ai avut varicelă. În schimb, virusul rămâne într-o parte a rădăcinii nervoase a coloanei tale vertebrale, numită ganglionul dorsal. Pentru majoritatea oamenilor, virusul rămâne acolo în liniște și nu cauzează probleme. Cercetătorii nu sunt întotdeauna siguri de ce virusul se reactivează, dar acest lucru se întâmplă de obicei în perioade de stres, conform Cleveland Clinic.

Tratament

Tratamentul pentru zona zoster poate include:

Antivirale: Medicamente antivirale precum aciclovir, valaciclovir sau famciclovir pot ajuta la scurtarea duratei și severității afecțiunii dacă sunt administrate în primele 72 de ore de la apariția erupției cutanate.

Analgezice: Medicamentele pentru durere, cum ar fi paracetamolul sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pot ajuta la gestionarea durerii.

Medicamente antialergice: Pentru mâncărime și disconfort, medicamente antialergice pot fi utile.

Loțiuni sau creme: Pentru a calma pielea iritată, se pot folosi loțiuni sau creme cu aprobare medicală.

Vezi și: Ce nu știai despre vița de vie. De ce să o incluzi în dieta ta

Prevenire

Cel mai bun mod de a preveni zona zoster este prin vaccinare. Vaccinul împotriva zonei zoster este recomandat pentru persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste și poate fi administrat pentru a reduce riscul de dezvoltare a afecțiunii.

Zona zoster este o afecțiune dureroasă și inconfortabilă cauzată de reactivarea virusului varicela-zoster. Cu toate că poate fi neplăcută, tratamentul prompt poate ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor. Este important să consultați întotdeauna un medic pentru diagnostic și tratament adecvat în cazul zonei zoster.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel