Cu cât călătorim mai mult și mai departe, cu atât suntem mai expuși provocărilor ajustării la diferite fusuri orare. Schimbarea de fus orar poate fi uneori dificilă și poate afecta profund organismul, generând o serie de disfuncționalități temporare. Dar de ce este atât de complicat să te adaptezi și care sunt soluțiile pentru a face acest proces mai ușor?
Vezi și: Obiceiuri care pot duce la demență. Greșelile pe care le faci tot timpul
Totul se rezumă la un mecanism incredibil - ritmul circadian al organismului. Acest ritm este responsabil pentru stabilirea momentului în care ne simțim obosiți sau treji și este strâns legat de fusul orar în care trăim, potrivit Sleepopolis.
Dr. Carleara Weiss, membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului, explică pentru Sleepopolis că ritmul circadian folosește semnalele mediului și comportamentale pentru a înțelege ora din zi - răsăritul și apusul soarelui, orele meselor, programul de lucru sau exercițiile. Cu toate acestea, cel mai important semnal este fotoperiodul, adică durata luminii naturale între răsărit și apus.
Călătorind între fusuri orare diferite, aceste semnale se schimbă, iar ritmul intern al organismului nu se mai sincronizează cu ciclul luminii din noul fus orar. Acest dezechilibru poate face ca nivelurile de energie să nu coincidă cu noul mediu și te poți simți treaz în mijlocul nopții și somnoros în timpul zilei.
Mai mult decât atât, impactul călătoriilor în fusuri orare diferite este mai accentuat cu cât călătorim mai mult și mai departe. "Schimbările și deplasările mici în fusurile orare influențează fiziologia noastră; cu toate acestea, schimbările mai dramatice - mai mult de șase ore - tind să impună mai multe limitări până când corpul nostru se adaptează la noul fotoperiod în noua locație," explică Weiss.
Un alt aspect important de luat în considerare este direcția călătoriei: călătorind spre est și "pierzând" timpul, este mai dificil să-ți ajustezi ceasul intern și să adormi mai devreme decât dacă călătorești spre vest și "câștigi" timp.
Însă cât durează până când organismul se adaptează la noul fus orar? Regula de bază este că este necesară o zi pentru ca organismul să se ajusteze la fiecare oră de diferență în fusul orar. Cu toate acestea, este important să ții cont că nu există suficiente cercetări care să valideze această regulă, așa că folosește-o doar ca un reper pentru a te ajuta să te pregătești pentru călătorie.
Deși schimbarea fusurilor orare poate fi dificilă și nu tocmai plăcută, efectele negative asupra sănătății sunt de obicei temporare și dispar în timp ce ceasul intern se ajustează la semnalele externe din noul mediu. Totuși, pentru persoanele care călătoresc frecvent între fusuri orare, ca piloți, însoțitori de zbor sau călători de afaceri, jet lag-ul poate duce la tulburări cronice ale somnului și ale ritmului circadian.
Cum ne putem adapta mai ușor la un nou fus orar? Planificarea în avans este esențială, ajustând gradual ora de culcare și ora de trezire la noul fus orar în zilele de dinaintea călătoriei. Menținerea unui program de masă, alături de evitarea alcoolului și utilizarea unor remedii pentru somn precum melatonina sau lavanda, care pot ajuta la semnalizarea corpului că este momentul să adoarmă la ora locală corespunzătoare. Pe lângă acestea, menținerea igienei adecvate a somnului și evitarea obiectelor care pot crea aglomerație în spațiul nostru temporar de odihnă ne poate ajuta să ne ajustăm mai rapid la noul mediu.
Vezi și: Cum să întinerești 6 ani. Cele 8 obiceiuri esențiale pentru viața ta
Deci, deși schimbarea fusurilor orare poate fi provocatoare, înțelegerea acestui proces și aplicarea unor strategii pentru adaptare pot face călătoriile mult mai plăcute și mai ușor de suportat pentru organismul nostru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.