Zona corpului pe care o ignori și poate duce la infecții grave. Mediu propice pentru bacterii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
buricul - FOTO: Freepik@rosshelenphoto
buricul - FOTO: Freepik@rosshelenphoto

Această zonă a corpului ignorată poate duce la infecții grave. E un mediu propice pentru bacterii și ciuperci.

Vezi și: Secretul longevității, dezvăluit de un profesor de la Harvard. Regula micului dejun care întoarce timpul

Adesea trecut cu vederea în rutina de igienă, buricul poate deveni un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Acumularea de transpirație, uleiuri, celule moarte și murdărie creează condiții perfecte pentru infecții care, netratate, pot duce la complicații serioase. Specialiștii avertizează că o igienă necorespunzătoare a acestei zone poate favoriza apariția infecțiilor bacteriene, fungice, a chisturilor sebacee și chiar a herniilor ombilicale.

Buricul este adesea una dintre cele mai neglijate zone ale corpului atunci când vine vorba de igienă. Însă, acest spațiu mic, întunecat și uneori umed poate deveni un teren ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

Potrivit dermatologilor citați de publicația Salud, buricul acumulează ulei, transpirație și celule moarte ale pielii, dar și particule externe, precum scame din haine. Lipsa unei igiene corespunzătoare poate duce la probleme serioase de sănătate.

Infecții bacteriene și fungice

Infecțiile la nivelul buricului sunt mai frecvente decât s-ar putea crede, afectând nu doar nou-născuții, ci și adulții. Specialiștii avertizează că bacterii precum E.coli sau staphylococcus se pot acumula în această zonă, favorizând apariția chisturilor sebacee sau a infecțiilor fungice.

Persoanele care au piercing-uri ombilicale sunt expuse unui risc mai mare de infecții și complicații.

Vezi și: Utilizarea timpurie a statinelor, efecte cardiovasculare susținute

Pietrele ombilicale: o acumulare periculoasă

O altă problemă semnalată de dermatologi este formarea așa-numitelor "pietre ombilicale", mase dure, de culoare închisă, rezultate din acumularea de celule moarte, murdărie și depozite grase.

Deși, în general, acestea sunt inofensive, pot provoca secreții și disconfort. Îndepărtarea lor se face, de obicei, printr-o procedură simplă și nedureroasă, realizată de un medic.

Zona corpului pe care o ignori poate duce la infecții grave. Mediu propice pentru bacterii - FOTO: Freepik@EyeEm

Semnele unei hernii ombilicale

Un miros neplăcut emanat de buric poate indica o infecție bacteriană sau fungică, însă, dacă este însoțit de umflături, ar putea semnala o hernie ombilicală.

"Aceasta apare atunci când o parte din intestin pătrunde prin deschiderea ombilicală a mușchilor abdominali", explică dermatologii pentru Salud și citat de Surrey Live.

Herniile ombilicale sunt frecvente la sugari și, de obicei, nu provoacă durere. Însă, la adulți, acestea pot cauza disconfort și, în lipsa tratamentului, pot duce la complicații grave, cum ar fi strangularea intestinului, o afecțiune care poate deveni fatală.

Vezi și: Antidepresivele, asociate cu riscul cardiac mărit. Duc la moarte subită

Un pas simplu pentru prevenție

Specialiștii subliniază că toate aceste probleme pot fi prevenite printr-un gest simplu de igienă zilnică.

"Se recomandă curățarea buricului cu o dischetă de bumbac sau o cârpă umedă, folosind apă caldă și săpun. După aceea, zona trebuie uscată foarte bine, deoarece umezeala favorizează dezvoltarea fungilor", avertizează dermatologii.

Neglijarea acestei zone poate părea inofensivă, dar riscurile asociate demonstrează cât de importantă este o igienă corectă a buricului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel