Sub sloganul: „Intervenții eficiente pentru siguranța pacientului" această campanie de informare are ca scop conștientizarea profesioniștilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate precum și a pacienților, asupra importanței îngrijirilor medicale de calitate, cât și asupra siguranței pacienților, se arată într-un comunicat de presă DSP Bihor.
Siguranța pacientului poate fi definită ca fiind absența oricărui prejudiciu care poate fi prevenit la un pacient și reducerea riscului efectelor nocive asociate asistenței medicale la un nivel minimal. Costurile financiare și economice cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară financiară pentru toate sistemele de sănătate
Practicile nesigure privind medicația și erorile de medicație reprezintă o cauză principală a prejudiciilor evitabile în sistemele de sănătate din întreaga lume. Erorile pot apărea în diferite etape ale procesului de utilizare a medicamentelor.
Factori de risc care pot influența erorile de medicație sunt:
• Factori asociați cu personalul medical
• Factorii asociați pacienților
• Factorii asociați cu mediul de lucru
• Factorii asociați cu medicamentele
• Factorii asociați cu sistemele informatice computerizate
Pentru o asistență medicală sigură este necesară implementarea în rândul profesioniștilor a unor practici eficiente pentru siguranța pacientului, precum și implicarea pacientului privind asistența medicală, inclusiv în ceea ce privește tratamentul recomandat.
În scopul creşterii nivelului de informare şi conştientizare cu privire la siguranța pacientului, Direcția de Sănătate Publică Bihor desfășoară o campanie de informare – educare – comunicare, prin intermediul căreia se vor transmite profesioniștilor din domeniul sanitar (medici, asistenți medicali, farmaciști, medici stomatologi etc) informații specifice cu privire importanța îngrijirilor medicale de calitate și sigure pentru pacient.
În octombrie 2004, OMS a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranța pacientului, ca răspuns la o rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății (2002), care solicita Organizației și Statelor Membre să acorde atenție maximă acestei probleme. Programul WHO Patient Safety își propune să coordoneze, să difuzeze și să accelereze îmbunătățirea siguranței pacienților în întreaga lume.
Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.