”În fiecare an în a doua joi din luna martie este marcată Ziua Mondială a Rinichiului, parte integranta acampaniei globale inițiată de Societatea Internațională de Nefrologie și Federația Internațională a Fundațiilor Rinichiului, cu scopul de a crește nivelul de conștientizare asupra rolului vital al sănătății rinichilor pentru viața fiecărui individ. Tema acestui an este “Rinichi sănătoși pentru Toți”, iar Ziua Mondială a Rinichiului este marcată pe 10 martie.
Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Societatea Națională de Medicina Familiei își unesc eforturile, în contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, pentru a transmite un mesaj la unison tuturor românilor: “Acum este momentul să punem pe primul loc sănătatea rinichilor. Mergeți periodic la medic pentru evaluarea funcției renale. Screening-ul, diagnosticul și intervenția timpurie vă pot salva viața atunci când trăiți cu boală cronică de rinichi!”
Boala cronică de rinichi (BCR): în 2022 este a 10-a cauză de mortalitate din lume, iar până în 2040 este estimat că va deveni a5-a cauză de mortalitate
Boala cronică de rinichi afectează aproape 850 de milioane de oameni din întreaga lume, cu 80% mai mult decât numărul celor care suferă de diabet și de 10 ori mai mult decât cei care suferă de cancer. Este, în prezent, a 10-a cauză de mortalitate din lume și, conform statisticilor în creșterede la an la an, va deveni a 5-a cauză până în 2040. În România, aproximativ 10% dintre persoane trăiesc cu boala cronică de rinichi.
Boala cronică de rinichi este o afecțiune determinată de anomalii ale structurii sau funcției rinichilor. Rinichii nu mai funcționează corespunzător și nu mai pot elimina substanțele toxice, apa și alți compuși nocivi, ce rămân, astfel, în organism. Boala are o evoluție progresivă, pe o perioadă de ani sau luni, și deși este ireversibilă, evoluția poate fi încetinită sau chiar oprită printr-un diagnostic și tratament precoce. Boala este clasificată în 5 stadii.
Doar 1 din 10 persoane care trăiesc cu boală cronică de rinichi este diagnosticată
Din cauza lipsei de simptome din primele stadii ale bolii, pacienții își primesc diagnosticul abia în stadiile avansate, când deja este prea târziu ca evoluția bolii să fieîncetinităși există complicații cardiovasculare și renale. Astfel,doar1 din 10 persoane cu boală cronică de rinichi este diagnosticată în stadiile timpurii, chiar și în stadiile avansate ale bolii fiind diagnosticate doar 2 din 3 persoane.
Diagnosticul și intervenția precoce în boala cronică de rinichi sunt esențiale și salvează viața pacienților
În boala cronică de rinichiscreening-ul, diagnosticul și intervenția în stadiile de început ale bolii sunt etape esențiale pentru salvarea vieții pacienților. Screening-ul în aceasta afecțiune se poate realiza prin metode calitative (utilizarea unui test rapid din urină spontană) și prin metode cantitative (teste de laborator din urină și sânge). Diagnosticul bolii se realizează prin două teste simple de laborator: rata de filtrare glomerulară estimată(RFGe) și raportul alumină-creatinină în urină (RACu).
“Boala cronică de rinichi nu doare. Este un ucigaș tăcut. Din acest motiv, numeroase cazuri rămân fără diagnostic, deși investigațiile nu sunt nici extrem de complicate, nici neapărat costisitoare. Este suficient ca oricine își face un set de analize medicale să cearăsă i se analizeze filtrarea glomerulară, printr-o o analiză extrem de simplă - rata estimată a filtrării glomerulare și un banal sumar de urină, cu testare banală pentru proteinurie. Atât de simplu! Mult mai simplu decâtîn numeroase alte afecțiuni.”avertizează Prof. Dr. Adrian Covic, Președinte al Societății Române de Nefrologie, 2019-2022.
Diagnosticarea bolii cronice de rinichidin primele stadiiși un tratament optim ajută pacienții să evite dializa sau transplantul de rinichi și să ducă o viață normală, cât mai mult timp.
„Azi, de Ziua Mondială a Rinichiului, și în fiecare zi, Societatea Română de Nefrologie și întreaga comunitatemedicală din România transmit un mesaj la unison cu privire la importanța prioritizării sănătății rinichilor pentru individ, trag un semnal de alarmă cu privire la gravitatea bolii cronice de rinichiși importanța unui diagnostic și a unei intervenții timpurii. Este esențial ca boala cronică de rinichi să fie recunoscută ca o prioritate de sănătate publică, pentruca viața celor diagnosticați cu această afecțiune sau a celor din grupa de risc să fie protejată, pe termen lung.” a declarat Prof. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie 2022-2024.
Boala cronică de rinichi este deseori asociată cu diabetul zaharat de tip 2, iar această asociere are un impact direct asupra duratei și calității vieții acestor pacienți.
„Până la 6 din 10 pacienți cu DZ2 pot dezvolta boala cronică de rinichi, cu un risc de deces de cauză cardiovasculară de 6 ore mai mare decât progresia spre stadiul terminal albolii cronice de rinichi. Astfel, la ora actuală, este mai important ca niciodată ca să ne îndreptăm atenția spre prevalența crescută a bolii cronice de rinichi, în general, pe prevalența acesteia la persoanele cu diabet zaharat tip 2, în particular, și pe importanța majoră pe care diagnosticul și intervenția medicală cât mai devreme în evoluția bolii le au în creșterea duratei și calității vieții. Doar împreună, medici de diferite specialități și pacienți, reușim să dăm ani vieții și viață anilor persoanelor cu diabet zaharat tip 2 și boală cronică de rinichi!” a afirmat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Prof. Dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, atrage atenția asupra asocierii frecvente dintre diabetul zaharat tip 2 și boala cronică de rinichi și asupra importanței diagnosticului precoce a oricărei afectări renale: „Studiile si realitatea clinică au demonstrat ca există o asociere frecventă între diabetul zaharat tip 2 și boala cronică de rinichi. Odată apărută boala cronică de rinichi la persoana cu diabet tip 2, aceste două afecțiuni medicale se antrenează reciproc, se agravează, iar evoluția și speranța de viață sunt foarte mult reduse pentru persoana afectată. Noi, diabetologii, avem posibilitatea de a diagnostica și interveni timpuriu în boala cronică de rinichi la pacientul cu diabet zaharat tip 2 și putem încetini progresia bolii, reduce complicațiile și evita decesul prematur al pacientului. Salvăm viața pacienților noștri prin diagnostic și intervenție timpurie în boala cronică de rinichi!”
În ceea ce privește implicarea medicilor de familie în ”călătoria” pacientului cu boala cronică de rinichi,Dr. Dina Mergeani,Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat: ”O patologie complexă precum boala cronică de rinichi necesită o colaborare interdisciplinară susținută, medicilor de familie revenindu-le rolul foarte important de a depista precocemodificarea analizelor ce conduc la diagnostic,de a monitorizapacienții cu aceastăafecțiune,de a educa pacientul cu privire la simptome și de a comunica cu toți membrii echipei multidisciplinare, pentru o schemă de tratament optimă”.
Screening-ul, diagnosticul și intervenția precoce din primele stadiiale bolii cronice de rinichisunt esențiale în prevenirea și încetinirea progresiei acestei boli, reducând semnificativ decesul prematur din cauze cardiovasculare sau renale. De Ziua Mondială a Rinichiului, stă în puterea noastră să conștientizăm riscurile asociate bolii cronice de rinichi și să acționăm azi pentru viitorul persoanelor care trăiesc cu acestă afecțiune, prin diagnostic și intervenție precoce!”, potrivit unui comunicat de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.