Istoria Zilei Îndrăgostiților – și povestea sfântului său patron – este învăluită în mister.
O legendă spune că Valentin a fost un preot care a slujit în secolul al treilea în Roma. Când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbații singuri sunt soldați mai buni decât cei cu soții și familii, el a interzis căsătoria tinerilor. Valentin, nemulțumit de nedreptatea decretului, l-a sfidat pe Claudius și a continuat să facă în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți. Când acțiunile lui au fost descoperite, Claudius a ordonat să fie omorât. Unii cred că Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită la mijlocul lunii februarie în amintirea lui Valentin.
Alții susțin că biserica creștină ar fi decis să plaseze sărbătoarea în mijlocul lui februarie într-un efort de a „creștina” obiceiul păgân al Lupercaliei, un festival al fertilității dedicat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, precum și fondatorilor Romei, Romulus şi Remus. Conform legendei, toate tinerele își puneau numele într-o urnă mare, iar burlacii orașului își alegeau fiecare un nume și se asociau pentru anul acela cu femeia aleasă. Aceste jocuri se terminau adesea cu o căsătorie
Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii
Legenda spune că Dragobete era un tânăr chipeș, care mergea prin sate și-i învăța pe tineri tainele dragostei. În dimineața zilei de Dragobete, fetele își spălau fața cu zăpadă, se îmbrăcau în straiele cele mai frumoase și mergeau la biserică. Acolo se întâlneau cu băieții și plecau în pădure, să adune primele flori de primăvară. La întoarcere, fiecare flăcău își alegea o fată care îi era dragă și o alerga. Iar dacă și fetei îi plăcea băiatul, se lăsa prinsă și se sărutau în văzul tuturor, de unde și vorba „Dragobetele sărută fetele!”. De multe ori, tinerii ajungeau să se căsătorească.
Cadouri din dragoste pentru un stil de viață activ
Se spune că, de Dragobete, sub nicio formă băieții nu trebuie să supere fetele. Poate și din acest motiv a fost îmbrățișat, în zilele noastre, obiceiul de a le oferi cadouri care să le bucure. Printre cele mai uzuale cadouri se numără: flori și ciocolată, bijuterii, produse cosmetice, lenjerie intimă sau o cină festivă.
Dacă, însă, îți dorești ceva cu adevărat special, îți facem niște recomandări pentru un stil de viață mai activ, cu mai puține comportamente dăunătoare.
Încearcă să elimini stresul, pe cât posibil, din viața ta. Masajul poate fi o soluție de diminuare a anxietății, în plus oferă și alte numeroase beneficii pentru sănătate și bunăstare.
Îmbunătățește circulația sângelui și astfel stimulează eliminarea toxinelor din organism. ameliorează durerile musculare și articulare. În plus, stimulează sistemul imunitar și poate îmbunătăți calitatea somnului. Practicat în cuplu, poate consolida relația și îmbunătăți conexiunea emoțională dintre parteneri.
Renunță la obiceiurile nepotrivite. Fumatul, alimentația nesănătoasă, alcoolul în exces, dependența de ecrane deficitare și lipsa activității fizice își lasă amprenta asupra corpului uman pentru generațiile viitoare.
Cu alte cuvinte, ne facem rău nu doar nouă înșine, ci și copiilor copiilor noștri. Și totuși aceste obiceiuri nocive sunt foarte populare atât în România, cât și peste tot în lume. Acesta este cazul fumatului, de exemplu.
Deși renunțarea la fumat este cea mai bună decizie, nu toți își doresc să facă acest lucru. Practic, 9 din 10 fumători adulți nu se lasă. Mai nou, pentru cei care nu vor să renunțe, există diverse soluții alternative ce nu presupun arderea tutunului.
Ele livrează nicotină fără ardere, astfel că nivelurile de substanțe nocive sunt reduse semnificativ. Așadar, înconjoară-i cu dragoste pe cei la care ții, nu cu fum de țigară.
Petrece timp în natură, aceasta este cea mai bună pauză de la rutina zilnică și, mai ales, de la tehnologie. Fiecare respirație de aer curat aduce cu sine o stare de pace și armonie și eliberează mintea de grijile cotidiene.
Activitățile în aer liber, precum drumețiile sau plimbările, stimulează activitatea fizică și pot îmbunătăți concentrarea și creativitatea. În mijlocul naturii, avem răgazul de a ne reconecta cu noi înșine și cu lumea din jur. Și acesta este, probabil, unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care ni le putem face de ziua iubirii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.