Ziua de luni este, poate, una dintre cele mai detestate zile din cursul săptămânii, având chiar și o zi dedicată, Blue Monday, adică a treia zi de luni din an, zi care este catalogată ca fiind cea mai tristă.
Deși Blue Monday este doar un mit, în viața de zi cu zi, mulți dintre oameni se confruntă cu dificultăți privind acomodarea la o nouă săptămână, la rutina și sarcinile de serviciu.
Mai mult decât atât, specialiști pun acest lucru pe faptul că oamenii se confruntă cu ”teama și anxietatea care se infiltrează în weekend”, astfel că mulți oameni se confruntă cu așa numita ”spaimă de duminică”, arată Science Alert.
Putem să ne ”reprogramăm” creierul
Astfel, susțin cercetătorii, chiar dacă nu putem să ne schimbăm programul sau obligațiile legate de serviciu pentru a face această zi una mai atractivă, avem posibilitatea de a ”reprograma creierul” pentru a ne gândi altfel la săptămâna următoare.
”Creierul nostru iubește predictibilitatea și rutina. Cercetările au arătat că lipsa de rutină este asociată cu declinul bunăstării și cu suferința psihologică.
Chiar dacă weekendul anunță o perioadă de timp liber și plăcută, creierul nostru lucrează din greu pentru a se adapta la această schimbare bruscă a rutinei.
Vestea bună este că creierul nu trebuie să depună prea mult efort atunci când se adaptează la libertatea și lipsa de rutină din weekend.
Cu toate acestea, este o altă poveste atunci când ne întoarcem la activitățile mai puțin plăcute, cum ar fi o listă de lucruri de făcut luni dimineața”, afirmă Cristina R. Reschke, lector la Școala de Farmacie și Științe Biomoleculare de la RCSI University of Medicine and Health Science.
Astfel, spune cercetătoarea, ”cea mai bună modalitate de a ne adapta la schimbările de după weekend este introducerea unor rutine care durează toată săptămâna și care au puterea de ne face viața mai semnificativă”.
Iar aceste rutine trebuie adaptate de fiecare în parte, după preferințe și după caracterul său, dar cel mai important, este ca ele să fie și sănătoase.
Între acestea puteți include:
- urmărirea unui program tv preferat
- grădinăritul, dacă locuiți la casă
- mersul la sală
- cititul unei lecturi plăcute
- ascultatul unei muzici preferate
- meditația.
Însă toate acestea ar fi bine să fie făcute la aceeași oră, indiferent de ziua săptămânii.
”Rutinele ne îmbunătățesc sentimentul de coerență, un proces care ne permite să dăm sens puzzle-ului de evenimente din viață.
Atunci când avem o rutină stabilită, fie că este vorba de rutina de a lucra cinci zile și de a ne lua două zile libere sau de a ne angaja într-un set de acțiuni în fiecare zi, viața noastră devine mai semnificativă”, mai spune Cristina R. Reschke.
Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este rutina somnului. Cercetările arată că menține unei ore constante de somn poate să fie la fel de importantă pentru ne putea bucura atât de zilele de luni, cât și de calitatea somnului. De altfel, tocmai această rutină a somnului ne ajută la a avea un somn de calitate, cu toate beneficiile sale.
”Schimbările în tiparele de somn din timpul weekendurilor declanșează un jetlag social.
De exemplu, dormitul mai târziu decât de obicei și pentru mai mult timp în zilele libere poate declanșa o discrepanță între ceasul tău corporal și responsabilitățile impuse social.
Acest lucru este legat de niveluri mai ridicate de stres în dimineața zilei de luni”, mai spune Cristina R. Reschke.
Hormonii, rol important pentru a iubi ziua de luni
Cercetătoarea afirmă că și hormonii pot juca un rol important în acest proces numit ” a iubi ziua de luni”.
Cortizolul este hormonul care ne controlează metabolismul, ne reglează ciclu somn-veghe și răspunde la stres. Acesta este eliberat cu 30 de minute înainte de a ne trezi, iar nivelurile sale scad până în dimineața următoare, desigur, cu excepția situațiilor în care suntem supuși stresului.
În condiții de stres acut, organismul nu eliberează doar cortizol, ci și adrenalină, hormonul care ne pregătește pentru luptă sau fugi.
”De îndată ce putem gândi - activând cortexul prefrontal al creierului, zona pentru rațiunea noastră și gândirea executivă - acest răspuns va fi atenuat, dacă nu există o amenințare reală.
Este o luptă constantă între emoțiile noastre și rațiune. Acest lucru ne-ar putea trezi în mijlocul nopții, când suntem prea stresați sau anxioși.
Nu ar trebui să fie surprinzător atunci că nivelurile de cortizol, măsurate în probele de salivă ale persoanelor care lucrează cu normă întreagă, tind să fie mai ridicate lunea și marțea, iar cele mai scăzute niveluri sunt raportate duminica.
Fiind un hormon al stresului, cortizolul fluctuează zilnic, dar nu în mod constant. În timpul săptămânii, imediat ce ne trezim, nivelul de cortizol crește vertiginos, iar variațiile tind să fie mai mari decât în weekend.
Pentru a combate acest lucru, trebuie să păcălim amigdala prin antrenarea creierului să recunoască doar amenințările reale. Cu alte cuvinte, trebuie să ne activăm cortexul prefrontal cât mai repede posibil.
Una dintre cele mai bune modalități de a realiza acest lucru și de a reduce stresul general este prin activități de relaxare, în special lunea”, mai spune cercetătoarea.
Mai mult, pentru a evita stresul din factori externi, aceasta recomandă ca activitățile pe care le facem dimineața, precum verificarea mailurilor direct de pe telefon, a notificărilor de pe social media sau a știrilor să se facă după ce vârful de cortizol a scăzut în mod natural, adică la aproximativ o oră de la trezire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.