Zincul și imunitatea și efectele antivirale

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Zincul - Foto: allnutrition.ro
Zincul - Foto: allnutrition.ro

Zincul are o funcție foarte importantă în organismul uman, fiind esențială pentru sănătate.

Zincul are o funcție foarte importantă în organismul uman; influențează biosinteza proteinelor și este implicat în metabolismul acestora împreună cu grăsimile și carbohidrații.

Este esențială pentru formarea multor hormoni, inclusiv a hormonilor sexuali și a celor responsabili de metabolismul zahărului, de senzația de gust și miros și de răspunsul imunitar.

Cerere

Necesarul pentru acest micronutrient depinde de mulți factori, printre care vârsta, sexul, starea fiziologică, dar și de alimentație, care poate fi bogată în elemente care inhibă absorbția zincului. Cuprul, fierul și fibrele care nu sunt de tip hema, fitatele și oxalații au un efect dăunător. Se presupune că absorbția acestui micronutrient din alimente este de numai 20-40%, cu o creștere a deficiențelor acestui element în organism. Aportul alimentar recomandat (RDA) pentru bărbați în Polonia este de 11 mg, iar pentru femei de 8 mg/zi.

Surse de zinc

Principalele surse de zinc din alimentația umană sunt produsele de origine animală, în special ouăle, ficatul, carnea, brânzeturile cu cheag și hrișca. În cantități mai mici, se găsește în nuci, semințe de floarea-soarelui și leguminoase.

Zincul și imunitatea

Zincul este implicat în producerea de hormoni, inclusiv timulina, care este responsabilă pentru producerea limfocitelor T sau a leucocitelor, cunoscute și sub numele de celule albe din sânge. Atunci când un antigen, adică un agent patogen intracelular sau extracelular, cum ar fi un virus, o bacterie, un parazit etc., pătrunde în organism, aceste limfocite se înmulțesc și constituie răspunsul imunitar al organismului pentru a distruge celulele străine. Este demn de remarcat faptul că limfocitele T stimulează în plus limfocitele B, care sunt responsabile pentru producerea de anticorpi din clasele IgE, IgG, IgM, IgA și IgD.

Cu toate acestea, efectul zincului asupra sistemului imunitar nu se limitează la un singur proces, s-a observat că un aport insuficient al acestui element cu ajutorul dietei reduce nivelul precursorilor limfocitelor T - celulele CD73+, ceea ce afectează dezechilibrul celulelor imunitare și reduce activitatea așa-numiților ucigași naturali, adică a celulelor NK (celule ucigașe naturale).

După cum se poate observa, zincul este indirect responsabil pentru răspunsul imunitar; deficitul său poate afecta atrofia țesutului limfoid, ceea ce, în consecință, crește riscul diferitelor tipuri de infecții. Într-o perioadă în care suntem expuși la virus, merită să ne asigurăm că cerințele noastre în materie de zinc sunt acoperite în mod corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel