Când sportul și dieta nu sunt suficiente pentru a menține tensiunea arterială în limite acceptabile, medicii prescriu pastile. Unele dintre acestea încearcă fie să reducă debitul cardiac, fie să reducă rezistența periferică în sistemul arterial al corpului. Însă, un mecanism pentru reducerea rezistenței la fluxul sanguin este relaxarea mușchilor care înconjoară arterele și arteriolele, permițând sângelui să curgă mai liber. Cercetătorii susțin că zincul poate juca și un rol important în menținerea tonusului vascular.
”Zincul este un ion metalic important în biologie și, având în vedere că calciul și potasiul sunt renumite pentru controlul fluxului sanguin și a presiunii, este surprinzător faptul că rolul zincului nu are a fost apreciat anterior. (...) În esență, zincul are efectul opus calciului asupra fluxului sanguin și a presiunii”, afirmă Dr. Scott Ayton, autor principal al studiului.
Descoperirea ar putea explica câteva lucruri pe care experții le știu deja despre zinc: asocierea deficiența de zinc cu hipertensiunea arterială la modelele animale, apoi gena responsabilă de menținerea nivelului de zinc în celule este legată de hipertensiune și alte boli cardiovasculare.
La om nu există, deocamdată, dovezi ale unei legături între aportul alimentar de zinc și hipertensiune. Cercetătorii au mai sesizat că vasele de sânge ale inimii și creierului ar avea o sensibilitate mai mare la zinc decât vasele de sânge din alte părți ale corpului, potrivit medicalnewstoday.
Studiul științific, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.