Zgomotele de zi cu zi nu dăunează auzului. Cu toate acestea, mulți oameni participă la activități care produc niveluri de sunet dăunătoare, cum ar fi participarea la evenimente sportive puternice și concerte de muzică și utilizarea instrumentelor electrice, care repetate în timp vor provoca pierderea auzului.
Zgomotul puternic, pericol pentru urechi
Sunetul puternic (zgomotul) poate deteriora părțile sensibile ale urechii, provocând pierderea auzului, sau bâzâit în ureche (tinitus) și sensibilitate crescută la sunet (hiperacuzie), notează CDC.
Expunerea repetată la zgomot puternic de-a lungul anilor afectează auzul, chiar și după ce expunerea s-a oprit.
Zgomotul este o sursă semnificativă de pierdere a auzului, dar vă puteți proteja auzul. Un prim pas important este să înțelegem cum zgomotul cauzează pierderea auzului.
Pierderea auzului poate rezulta dintr-un singur sunet puternic (cum ar fi artificiile) în apropierea urechii. Sau, mai des, pierderea auzului poate rezulta în timp din daune cauzate de expuneri repetate la sunete puternice. Cu cât sunetul este mai puternic, cu atât este mai scurt timpul necesar pentru că pierderea auzului să apară. C
u cât expunerea este mai mare, cu atât este mai mare riscul de pierdere a auzului (în special atunci când protecția auzului nu este utilizată sau nu există suficient timp pentru că urechile să se odihnească între expuneri), notează CDC.
Sursele importante de zgomot
Iată câteva surse de zgomot puternic la care este posibil să fiți expus. Dacă sunteți expus în mod repetat la ele în timp, acestea pot provoca pierderea auzului.
- Muzică de pe smartphone-uri și dispozitive personale de ascultare, în special atunci când volumul este setat aproape de maxim
- Clase de fitness
- Jucării pentru copii
- Concerte, restaurante și baruri
- Evenimente sportive, cum ar fi fotbal, hochei și jocuri de fotbal
- Evenimente sportive motorizate, cum ar fi spectacole de camioane monstru, curse de mașini sau de șosea și snowmobiling
- Cinematografe
- Scule electrice
- Mașini de tuns iarba alimentate cu gaz și suflante de frunze
- Sirene
- Foc
- Artificii
Vezi și: Microplasticele din apă pot transporta viruși. Sunt și mai stabili în aer
Câți decibeli sunt sănătoși
Sunetul se măsoară în decibeli (dB). O șoaptă este de aproximativ 30 dB, conversația normală este de aproximativ 60 dB, iar un motor de motocicletă care rulează este de aproximativ 95 dB. Zgomotul de peste 70 dB pe o perioadă prelungită de timp poate începe să vă deterioreze auzul. Zgomotul puternic de peste 120 dB poate provoca daune imediate urechilor.
Potrivit CDC, mașina de spălat emite 70 de decibeli, zgomotul fiind deranjant. Zgomotul din trafic produce undeva la 80-85 de decibeli, potrivit CDC.
Decibeli - FOTO: Freepick
Cum zgomotul puternic poate cauza pierderea auzului
Zgomotul poate deteriora celulele părului, membranele, nervii sau alte părți ale urechii. Acest lucru poate provoca pierderea temporară sau permanentă a auzului.
Pierderea auzului este o scădere a capacității de a auzi sau de a înțelege vorbirea și sunetele din jurul tău. Pierderea auzului se poate întâmpla atunci când orice parte a urechii sau nervii care transportă informații despre sunete la creier nu funcționează în mod obișnuit. În unele cazuri, pierderea auzului poate fi temporară. Cu toate acestea, poate deveni permanent atunci când părțile vitale ale urechii au fost deteriorate major. Deteriorarea oricărei părți a urechii poate duce la pierderea auzului.
Zgomotul puternic este deosebit de dăunător pentru urechea internă (cohlee). O expunere unică la un sunet extrem de puternic sau ascultarea sunetelor puternice pentru o lungă perioadă de timp poate provoca pierderea auzului. Zgomotul puternic poate deteriora celulele și membranele din cohlee.
Ascultarea zgomotului puternic pentru o lungă perioadă de timp poate suprasolicita celulele părului din ureche, ceea ce poate provoca moartea acestor celule. Pierderea auzului progresează atât timp cât expunerea continuă. Efectele nocive ar putea continua chiar și după ce expunerea la zgomot s-a oprit.
Deteriorarea urechii interne sau a sistemului neuronal auditiv este, în general, permanentă.
Vezi și: Sănătatea inimii, cu soluții în farfurie. Medic: 40% dintre români suferă de hipertensiune
Celulele de păr deteriorate în urechile tale poate duce la pierderea auzului
Persoana se naște cu aproximativ 16.000 de celule de păr în cohlee. Aceste celule permit creierului să detecteze sunetele. Între 30 și 50% din celulele de păr pot fi deteriorate sau distruse înainte că modificările auzului să poată fi măsurate printr-un test auditiv. Până când observați pierderea auzului, multe celule de păr au fost distruse și nu pot fi reparate.
După ce părăsești un eveniment foarte tare, cum ar fi un concert sau un meci de fotbal, este posibil să observi că nu auzi la fel de bine ca înainte. S-ar putea să nu auziți șoapte, sunetul ar putea părea înfundat sau este posibil să auziți zgomote în urechi. Auzul revine la normal, de obicei, în câteva ore, până la câteva zile. Acest lucru se datorează faptului că celulele de păr, se vor îndoi mai mult dacă sunetul este mai puternic. Dar ele vor deveni din nou drepte după o perioadă de recuperare.
Cu toate acestea, dacă zgomotul puternic a deteriorat prea multe dintre celulele părului, unele dintre ele vor muri. Expunerile repetate la zgomote puternice vor distruge în timp multe celule de păr. Acest lucru vă poate reduce treptat capacitatea de a înțelege vorbirea în locuri zgomotoase. În cele din urmă, dacă pierderea auzului continuă, poate deveni greu de înțeles vorbirea chiar și în locuri mai liniștite.
În plus față de deteriorarea celulelor părului, zgomotul poate deteriora, de asemenea, nervul auditiv care transportă informații despre sunete la creier. Este posibil ca daunele timpurii să nu apară la testul auditiv.
Vezi și: Miere sau zahăr. Diferența între cele două. Bilic: Fiți zgârciți. De îngrășat, îngrașă
La evenimente publice
- Deplasați-vă sau stați departe de cea mai puternică sursă producătoare de sunet - cum ar fi difuzoarele sau tunurile de pe stadioane - mai ales dacă participați cu copii.
- Limitați durata de expunere la sunete puternice.
- Aduceți dispozitive de protecție auditivă cu dvs. Păstrați-le în mașină, buzunare, sau alt loc ușor de accesat.
Vezi și: Înecul, pericolul tăcut din timpul verii. Nimeni nu țipă ”ca din gură de șarpe”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.