Vaccinurile dezvoltate de Pfizer și BioNtech, precum și de Moderna și AstraZeneca au demonstrat rezultate promițătoare în testele clinice, însă nu se pune problema de „a o lua pe scurtătură”, a spus Thomas Cueni, directorul general al Federației Internaționale a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice (IFPMA).
„Până acum au fost lansate trei vaccinuri și toate trei au fost un succes. Mă aștept că vom avea ceva similar de la Johnson & Johnson. Mă așteaptă să vedem rezultate pozitive similare de la Novavax și multe alte firme Sanofi Pasteur, GSK și Merck”, a spus Thomas Cueni.
Acesta a subliniat că marile companii farmaceutice și firmele biotech au investit sume mari de bani în cercetare și dezvoltare precum și în creșterea capacității de producție în timpul pandemiei, pentru a putea fi în măsură să lanseze pe piață doze de vaccinuri. În consecință, ar fi o greșeală să fie eliminată protecția de care beneficiază licențele și să se încerce producția unor vaccinuri atât de complexe fără personal calificat și proceduri de calitate a controlului.
„Sperăm că până la vară vom avea, probabil, 10 vaccinuri care își vor fi dovedit valoarea. Însă toate trebuie să fie supuse unor analize științifice riguroase din partea organismelor de reglementare”, a apreciat Thomas Cueni, citat de Agerpres.
India și Africa de Sud au propus în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului să fie ridicate temporar prevederile privind protecția acordată produselor patentate în perioada pandemiei. SUA, Europa, Elveția și alte țări au respins această propunere.
Întrebat despre această propunere, Cueni a răspuns: „Pentru mine punerea sub semnul întrebării a aspectelor ce țin de proprietatea intelectuală este în primul rând o chestiune ce ține de politică, dar este vorba de o politică ce nu este de ajutor pentru că trimite un semnal foarte negativ cu privire la nerespectarea unui sistem care ne-a permis să reacționăm atât de rapid și atât de responsabil”.
Cueni a mai spus că uzinele care produc medicamente au în mod frecvent 50 de persoane care sunt responsabile de controlul calității care fac sute de verificări în timpul producției, punând accentul pe faptul că producătorii de medicamente nu vor profita de pandemie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.