O cană de zeamă de varză murată te scapă de durere de cap și senzație de vomă. În plus, zeama de varză murată este bogată în vitamina C, fier, potasiu și are grijă de tensiunea arterială și de sănătatea microbiomului. Aceasta conține acid lactic natural care inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale nedorite și încurajează dezvoltarea bacteriilor bune.
Studiile clinice menționate într-un articol din „Physiologia Plantarum,” în august 2008, arată că o dietă bogată în potasiu scade tensiunea arterială, nu numai la persoanele cu tensiune arterială crescută, ci și la populația medie. Iar o porție de o cană de varză murată și zeama oferă 401 miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă 12% din valoarea zilnică. Varza fermentată păstrează între 61,9% și 100% din vitamina C conținută de varza crudă. O porție de 1 cană de varză murată cu suc conține 34,7 miligrame de vitamina C, dar și 3,47 miligrame de fier, potrivit livestrong.com.
O cercetare care confirmă beneficiile consumului de zeamă de varză murată poate fi consultată AICI.
Zeama de varză murată e recomandată și de medicii nutriționiști.
”Produsele crude fermentate au stat la baza alimentației umane de secole, fiind benefice pentru sănătate chiar dacă pe atunci nu se cunoștea noțiunea de probiotic. Microorganismele vii prezente în orice produs fermentat, de la drojdia de bere, produse lactate și brânzeturi, până la murături și borș, au ca rol reechilibrarea florei microbiene din intestin și restabilirea raportului optim între coloniile de bacterii "bune" și cele "ne-bune". De acest echilibru depind nu numai procesele de digestie, dar și sănătatea noastră, intestinul fiind sediul central al imunității organismului.
(…) După ce a numărat cu atenție, dr. Joseph Mercola precizează că "într-o porție de 200 g varză murată avem 10 trilioane de bacterii", adică cât într-o cutie întreagă de pilule probiotice???? Interesant este și faptul că bio-disponibilitatea și eficiența alimentelor fermentate o depășește pe cea a suplimentelor/medicamentelor probiotice. Orice popor are în tradiția culinară alimente fermentate, care au dincolo de rolul de a crește rezistența organismului la boli, și avantaje nutriționale: sunt bogate în vitamine din grupul B și în vitamina C, fibre, fitonutrienți antioxidanți, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier). Borșul și zeama de varză au fost sursa de vitamina C pe perioada iernii, atunci când nu existau fructe și legume proaspete”, afirmă dr Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.