Zavicefta, antibioticul pentru infecții intra-abdominale, pulmonare și intraspitalicești. Farm. Anca Crupariu: Poate fi folosit de la naștere

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
zavicefta - FOTO: Freepik@minhajul_islam1
zavicefta - FOTO: Freepik@minhajul_islam1

Acest antibiotic poate fi utilizat încă de la naștere. 

Vezi și: În următorii 30 de ani, România se va confrunta cu o îmbătrânire accelerată. Isabela Stere: Este o realitate tristă

Rezistența antimicrobiană reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, iar cercetătorii și profesioniștii din domeniul sănătății sunt în continuă căutare de soluții inovatoare.

Zavicefta, un antibiotic care combină o cefalosporină de generația a treia cu un inhibitor de betalactamază, oferă o astfel de soluție, fiind deja aprobat pentru tratamentul infecțiilor severe, inclusiv al celor intra-abdominale și pulmonare spitalicești.

Schimbări de paradigmă

Farm. Anca Crupariu, Farmacist Colegiul Farmaciștilor din România, a explicat în cadrul conferinței ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC Media Group ce antibiotic poate fi utilizat încă de la naștere. 

Vezi și: Ce trebuie să știi dacă îți cumperi vaccinul antigripal. Dan Zaharescu (ARPIM): Își pierde proprietățile și degeaba ajunge să fie administrat

Vezi și: Vaccinul împotriva VRS, disponibil în România. Prof. dr. Victoria Aramă: Avem vaccin împotriva VRS

Acest antibiotic a fost utilizat în principal pentru copii de peste 3 luni, însă recentele discuții la nivelul Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) ar putea deschide calea pentru utilizarea sa încă de la naștere. În contextul pandemiei globale și al creșterii alarmante a rezistenței bacteriene, propunerea de extindere a utilizării Zavicefta la nou-născuți vine ca un răspuns la nevoia de opțiuni terapeutice mai eficiente în pediatrie.

"Agenția Europeană a Medicamentului a publicat încă de acum 11 ani un ghid de informare pentru fabricanții de medicamente, în sensul de idei pentru noi antibiotice. O idee extrem de validă, de importantă este de a cupla un antibiotic de ultimă generație cu un inhibitor de betalactamază, să faci o combinație între un mecanism de rezistență antimicrobiană și un antibiotic.

Există un exemplu. Se cheamă Zavicefta, un antibiotic, o astfel de combinație între o cefalosporină de generația a treia și un inhibitor de betalactamază care a fost descoperit încă din 2016 și care este extrem de util în infecții intra-abdominale și care era prescris la copii peste vârsta de 3 luni și la infecții pulmonare intraspitalicești.

La ultima reuniune a Comitetului de Medicamente pentru uz uman, care sunt întâlniri lunare la EMA, s-a propus ca acest medicament să fie utilizat încă de la naștere, în spitalele de pediatrie", a explicat farm. Anca Crupariu, Farmacist Colegiul Farmaciștilor din România, în cadrul conferinței ”Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?”, organizate de DC Media Group. 

Vezi și: Suplimente pentru imunitate sau vaccin antigripal: care protejează mai bine. Dan Zaharescu (ARPIM): Costă de 10 ori mai mult și nu oferă nicio garanție

Vezi și: De ce trebuie să ne vaccinăm anual împotriva gripei. Cât ține imunitatea, de fapt. Prof. dr. Victoria Aramă explică

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel