Zahăr, fumat. Un nou raport al Institutului de Cercetare pentru Politici Publice din Marea Britanie susține că dulciurile și băuturile zaharoase ar trebui ambalate simplu ca să fie neatrăgătoare pentru public, care și așa le consumă în exces, arată BBC. Băuturile îndulcite sunt deja impozitate în Anglia.
Un editorial al jurnalistului Nick Triggle de la BBC se precizează că „în ultimul deceniu, fumatul a devenit marginalizat și stigmatizat, iar de la interzicerea fumatului în 2007 (n. r. în locurile publice) până la introducerea ambalajului simplu, un deceniu mai târziu, totul a fost făcut pentru a descuraja oamenii să preia acest obicei. Și există semne că zahărul se îndreaptă în același mod".
Zahăr, fumat: ambalajul simplu, o soluție sau exagerare?
Directorul Institutului de Cercetare pentru Politici Publice din Anglia, Tom Kibasi, crede că măsura și-ar avea rostul și ar face o diferență reală: „Ambalarea simplă ne-ar ajuta pe toți să facem alegeri mai bune". Acesta vrea să o vadă adoptată alături de alte măsuri printre care și o interdicție privind publicitatea la alimentele fast food.
Însă, arată jurnalistul în editorial, nu e o măsură dusă prea departe? Reprezentanții industriei au avut deja reacții și susțin, scrie Nick Triggle, că branding-ul este o "libertate comercială fundamentală" și "critic pentru concurență". Însă, guvernul britanic nu s-a pronunțat încă privind ambalajele simple pentru dulciuri întrucât așteaptă poziția directorului medical al Angliei, profesoara Dame Sally Davies.
Zahăr, fumat: de ce astfel de măsuri radicale
În Anglia se vorbește că e cazul unor măsuri „îndrăznețe" pentru reducerea obezității copiilor până în 2030. Iar lui Dame Sally Davies i s-a cerut sprijinul. Aceasta a sugerat Institutului amintit o altă măsură: impozitului pe băuturi zaharoase la alte alimente nesănătoase. „Și se spune că este deschisă ideii de ambalaj simplu, care, desigur, ar fi un pas și mai radical. Dar ceea ce este clar din ultimul deceniu este că probabilitatea poate deveni în curând probabil", potrivit BBC.
Cum fumatul a fost interzis de 12 ani în spații publice, ratele fumatului au scăzut cu o treime în doar peste 10 ani. Unii pun această scădere pe seama consumului de țigări electronice ca alternativă. Însă nu sunt negate politicile dure de sănătate publice britanice.
„Dovezile din Australia - prima națiune care a introdus ambalaje simple pentru produsele din tutun - sugerează că un sfert din reducerea ulterioară a ratelor de fumat ar putea fi atribuită mutării", mai scrie jurnalistul englez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.