Zahărul, efecte nocive. Dr. Radu Țincu: Este una din dependențele greu de eliminat

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
zaharul - FOTO: Freepik
zaharul - FOTO: Freepik

Acest aliment duce la dependență și, grav este că nu este ilegal. În plus, are efecte extrem de nocive asupra sănătății. 

Vezi și: Poziția brațului poate influența tensiunea arterială. Cum se măsoară, de fapt, tensiunea

Într-o lume în care stilul de viață agitat și obiceiurile alimentare nesănătoase devin norma, importanța unei alimentații echilibrate și conștiente este mai importantă ca niciodată.

Alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății fizice și mentale, influențând nu doar starea de bine, ci și performanța cotidiană. Din păcate, consumul crescut de zahăr și alimente procesate amenință sănătatea globală, contribuind la o epidemie de obezitate, diabet și afecțiuni cardiovasculare.

Zahărul, efecte nocive

Conștientizarea efectelor nocive ale zahărului și alegerea unor alternative sănătoase devin priorități esențiale pentru a asigura o viață sănătoasă și împlinită, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Dr. Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București și expert al Agenției Europene pentru Droguri, a subliniat efectele nocive ale consumului excesiv de zahăr, comparând dependența de această substanță cu cele cauzate de opioide.

"Dependența de zahăr este foarte periculoasă pentru că ai o experiență gustativă intensă. Oamenii se bucură de savoarea preparatelor dulci, asigură un exces de glucoză în creier și, atunci, dintr-o dată starea de oboseală psihică dispare ca peste noapte. 

În al doilea rând, s-a demonstrat că zahărul eliberează în creier niște neurotransmițători din categoria endorfinelor care sunt similare cu opiodiele și atunci îți dă o stare de bine.

Dependența de zahăr este una din dependențele greu de eliminat pentru că nu este o substanță ilicită și creează această plăcere gustativă", a explicat dr. Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București, expert al Agenției Europene pentru Droguri, în emisiunea Oanei Stănciulescu la emisiunea #Rezist.

Vezi și: Cancerul, o nouă perspectivă asupra cauzelor. Epigenetica, schimbarea care actualizează tratamentul

Dependența de zahăr - FOTO: Freepik@cookie_studio

Zahărul, impact negativ asupra copiilor

Avertizând asupra riscurilor asociate cu acest consum, dr. Radu Țincu subliniază că recompensarea copiilor cu dulciuri pentru a-i încuraja să mănânce alte alimente nu face decât să întărească legătura periculoasă cu zahărul. 

"E important copiii să nu fie învățați să consume zahăr din perioada copilăriei mici, pentru că dacă le vom da zahăr, vor deveni dependenți de zahăr. 

Când îi spui unui copil "dacă mănânci toată mâncarea, primești și prăjitură", nu faci decât să întărească acestă dependență pe care pot să o dezvolte", a explicat dr. Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București, expert al Agenției Europene pentru Droguri, în emisiunea Oanei Stănciulescu la emisiunea #Rezist.

Vezi și: Vitamina D3, stimulator al celulelor imune. Celulele dendritice tolerogene, rol în scleroza multiplă

Zahărul, conținut ridicat de calorii

Pe lângă efectele psihologice, zahărul are un aport caloric extrem de mare, oferind instantaneu mai multe calorii decât organismul are nevoie în acel moment.

"Zahărul este extrem de nociv. Are un număr mare de calorii. Zahărul oferă aport caloric imediat, cu mult peste necesarul din momentul respectiv.

Nu avem nevoie de un boost de 400-500 de calorii odată, nu consumăm atât de repede. Toate aceste calorii se depun sub formă de adipocite și vom deveni obezi, iar cimcumferința abdominală este un factor de prognostic pentru foarte multe boli, pornind de la boli cardiovasculare, diabeet, boli neurologice", a explicat dr. Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București, expert al Agenției Europene pentru Droguri, în emisiunea Oanei Stănciulescu la emisiunea #Rezist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel