Despre zahăr și efectele lui nocive s-a scris în nenumărate rânduri. Este cunoscut faptul că un consum ridicat de zahăr (dulciuri sau alimente cu zahăr) duce la obezitate, formarea de carii dentare sau chiar diabet. De asemenea, a fost supranumit „otrava albă”, tocmai pe acest considerent.
Acum, unii cercetători susțin că zahărul ar da dependență, teorie dezbătută pe toate părțile.
Medicul Vasi Rădulescu a scris pe blogul său personal câteva informații pe această temă.
Iată ce spune el:
Zahărul oferă creierului o stimulare mai puternică decât cocaina, potrivit unui studiu.
Dacă zahărul dă de fapt dependență sau nu, este un lucru controversat. Mâncând prea mult din acesta, totuși, se produc unele dintre efectele dependenței. Un aliment dulce de la prânz te poate ajuta să treci peste starea de somn după masa de prânz, dar este urmat de un o scădere brutală a cantității de energie după aceea.
Acesta este corpul tău care răspunde la zahăr cu o explozie rapidă de energie pe care nu o poate susține. Zahărul oferă creierului o recompensă atât de puternică încât depășește chiar cocaina în acest sens, potrivit unui studiu.
Este posibil ca zahărul să nu fie singurul aliment care imită comportamentul de dependență. Când strămoșii căutau în savană pentru orice mâncare pe care o găseau, creierul lor era programat să se lumineze când ceva dulce, sărat sau uleios le atingea buzele. Corpul tău nu este diferit. Diferența este mediul – Acum aceste alimente sunt peste tot! Dar creierul tău încă experimentează o plăcere intensă atunci când mănânci aceste alimente, făcându-le greu de rezistat.
Mai bine înlocuiești din SHOP o prăjitură cu o carte bună.
Creierul tău pe combustibil de glucoză
Zahărul alimentează fiecare celulă din creier. Creierul tău vede, de asemenea, zahărul ca pe o recompensă, ceea ce te face să-ți dorești mai mult. Dacă mănânci adesea mult zahăr, întărești această recompensă, ceea ce poate face dificilă încălcarea obiceiului.
Semne ale unei dependențe de zahăr
Spre deosebire de multe alte tulburări ale consumului de substanțe sau constrângeri comportamentale, dependența de zahăr este adesea ușor de observat. Cele mai clare semne ale dependenței de zahăr implică consumul de cantități mari de alimente sau băuturi îndulcite. Individul poate mânca în mod constant, poate mânca pentru a combate plictiseala și poate deveni hiperactiv. Putem vorbi chiar despre pofta de zahăr după experiențe de viață stresante sau iritante, asemenea poftei de fumat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.