Un studiu (link direct), realizat de Universitatea din Michigan, oamenii de știință au descoperit că zahărul poate reduce efectul dopaminei în creier.
În creierul oamenilor, dar și al muștelor, există circuite neuronale care depind de dopamină, un neurotransmițător, care se ocupă de alimentele cu gust dulce. Atunci când este consumată o dietă bogată în zahăr, studiul a constatat că semnalul de recompensă din creierul muștelor a fost întârziat sau redus, diminuând senzația de sațietate și crescând cantitatea de mâncare consumată.
Cercetătorii au descoperit că atunci când aceste semnale de recompensă au fost reduse, muștele din studiu nu s-au mai săturat și au ajuns să mănânce ore în șir. Așa cum era de așteptat, muștele care au mâncat prea mult, au sfârșit prin a lua în greutate.
Din fericire, studiul a descoperit că înlocuirea unei diete cu conținut ridicat de zahăr cu o dietă mai sănătoasă a inversat acest efect de amortizare, circuitele neuronale și-au recăpătat sensibilitatea, iar consumul alimentar a scăzut în cele din urmă. Acest lucru poate ajuta la explicarea apetitului redus, mulți oameni raportează senzația aceasta atunci când trec la un protocol alimentar cu conținut scăzut de carbohidrați.
Studiul integral, aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.