Zahăr, băuturi zaharoase, copii. Medicul Claire McCarthy, editor al publicației Harvard Health Publishing, scrie pe health.harvard.edu, site-ul Școlii de Medicină al Universității Harvard, despre inițiativa pediatrilor americani: o declarație comună, publicată în revista Pediatrics, prin care cer introducerea de măsuri politice clare pentru ca tinerii și adolescenții să nu mai consume atât de multe băuturi zaharoase, nesănătoase pentru ei.
„(n. r. prea mult consum de băuturi zaharoase) poate duce la cavități, obezitate, diabet și boli de inimă. De aceea este recomandat ca copiii să nu primească mai mult de 10% din calorii zilnice din zahăr adăugat. Problema este că, potrivit datelor recente, zahărul adăugat reprezintă 17% din caloriile zilnice ale copilului mediu și adolescentului. Aproape jumătate din acest lucru nu vine din mâncare, ci din băuturi dulci", scrie doctorița Claire McCarthy.
Ea mai amintește și de puterea obiceiului, dar și că inițiativa comună a aparținut Academiei Americane de Pediatrie și a Asociației Americane a Inimii, intitulată „Politici publice de reducere a consumului de băuturi zaharoase la copii și adolescenți".
Reprezentanții celor două organisme au stabilit măsuri de politică publică care ar putea fi luate pentru a reduce consumul de băuturi dulci și pentru a menține tinerii sănătoși.
Dintre măsurile considerate potrivite de aceștia amintim:
1. Creșterea prețului acestor băuturi, cum ar fi cu accize. Dacă acestea costă mai mult, oamenii ar putea înceta să le mai cumpere, iar veniturile fiscale ar putea fi utilizate pentru a finanța programele de sănătate și de educație pentru sănătate.
2. Guvernele federale și de stat ar trebui să depună eforturi pentru a diminua comercializarea băuturilor zaharoase adolescenților și adolescenților. Trebuie ca oamenii să se gândească la aceste băuturi în același mod în care se gândesc la produsele din tutun. Este greșit să comercializați produse nesănătoase și periculoase pentru copii.
3. Apa și laptele ar trebui să fie alegerile implicite în meniurile copiilor în restaurante, școli și în automatele care servesc copiilor și tinerilor.
4. Programele de asistență alimentară federală precum SNAP ar trebui să descurajeze achiziționarea de băuturi zaharoase.
5. Spitalele ar trebui să dea un exemplu prin faptul că nu oferă băuturi dulci pacienților și familiilor.
6. Trebuie să fie disponibile informații corecte și credibile despre aceste băuturi, nu doar pe etichetele nutriționale, ci și pe meniurile restaurantului și în reclame (cum ar fi avertismentele de sănătate care se găsesc în marketingul tutunului).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.