Zacusca, o tradiție dietetică. Nutriționist: Și cei cu tulburări digestive o pot tolera foarte bine

Sonia Baciu |
Data publicării:
zacusca o traditie dietetica. FOTO: captura video @ YouTube Idealika Studio
zacusca o traditie dietetica. FOTO: captura video @ YouTube Idealika Studio

Zacusca, ”foarte dietetică, dacă este corect pregătită”, susține nutriționistul Anca Hâncu. La ce trebuie să fiți atente când o pregătiți pentru iarnă.

Toamna este asociată cu multitudinea de legume și fructe, dar și cu o serie de rețete de nelipsit din ”caietul bunicii”, dar mai ales din cămările noastre, printre acestea, cea mai vestită fiind zacusca. Aceasta, cu o varietate în funcție de gusturi și zonă, este considerată de nutriționistul Anca Hâncu ”foarte dietetică, dacă este corect pregătită”.

Deși nu o gătește, dar este o împătimită consumatoare, medicul specialist în nutriție, diabet și boli metabolice s-a prezentat la Antena 1 cu mai multe propuneri pentru a mânca zacusca în mod corect.

”Zacusca este un fel de mâncare foarte dietetic, dacă este corect pregătită. Vom face diferența dacă nu are prea mult ulei și dacă nu are ceapă prăjită. Există o multitudine de variante cu ceapă prăjită care sunt de-a dreptul indigeste. Altfel, fiind vorba de legume, de vinete, dovlecel, ardei kapia, ardei copt și apoi fiert, reprezintă o variantă foarte corectă, foarte sănătoasă, mai ales dacă are puțin ulei.

O variantă pe care și cei cu tulburări digestive, cu sindrom de intestin iritabil sau alte afecțiuni digestive, o pot tolera foarte bine”, a explicat medicul.

Conform dr. Hâncu, există multe variante de zacuscă, dar toate sunt potrivite ”în măsura în care ne place genul respectiv de zacuscă. Putem face diferența între diversele tipuri pentru că există zacuscă doar cu vinete, cu ciuperci, cu fasole. Și atunci, cum le alegem? 

Zacusca ce are și fasole, și ciuperci, va avea o cantitate mai mare de proteine și atunci poate reprezenta o variantă completă. Iar dacă mai dorim și a doua felie, punem zacusca de vinete pe un gogoșar sau, pentru cele care vor să aibă grijă de siluetă, pe o frunză de andivă”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai spune nutriționistul, dacă avem o zacuscă simplă, aceasta s-ar putea să nu fie suficient de sățioasă pentru micul dejun sau cină, motiv pentru care putem pune și o felie de șuncă, ”va fi o variantă foarte bună și echilibrată nutritiv sau alegem o felie de brânză și o combinăm cu zacuscă”.

Totodată, medicul atrage atenția cu privire la siguranța alimentară în ceea ce privește zacusca pentru iarnă. ”Dacă legumele nu sunt spălate corespunzător, dacă fierberea nu are loc la temperatura de 120 de grade, un timp mai îndelungat, dacă borcanele nu sunt făcute la bain-marie sau prin diverse tehnici, apare botulism. Adică apare Clostridium botulinium, o toxină botulinică care se poate dezvolta în borcanele de zacuscă dă tulburări digestive, la început, apoi neurologice și în timp foarte scurt poate duce la deces”, mai spune medicul.

Ce este botulismul și cum se manifestă

Dintre numeroasele tipuri de boli de origine alimentară, botulismul este una dintre cele mai periculoase. Acesta poate provoca paralizie și poate pune în pericol viața, dar este destul de rar.

Botulismul este de obicei legat de conservarea fructelor și legumelor acasă. Alimentele conservate în comerț pot purta bacteria care provoacă botulism, dar acest lucru se întâmplă rar în zilele noastre. Dar este posibil să faci botulism în alte moduri decât prin intoxicație alimentară.

Botulismul este cauzat de bacteria Clostridium botulinum (C. botulinum). Aceasta eliberează o neurotoxină, care este o otravă ce atacă sistemul nervos.

O modalitate prin care puteți introduce toxina în organism este consumul de alimente alterate, însă mai există și alte modalități prin care o puteți lua:

- botulismul infantil;

- botulismul rănilor;

- botulismul prin inhalare;

- toxemia intestinală la adulți;

- botulismul iatrogen, prin injectarea unei cantități prea mare de toxină botulinică în timpul procedurilor cosmetice, notează WebMD.

Indiferent de modul în care vă îmbolnăviți de botulism, simptomele sunt, de obicei, aceleași. Cel mai definitoriu simptom este slăbiciunea care începe pe ambele părți ale feței, coboară spre gât și apoi spre restul corpului.

Alte simptome timpurii includ:

- vedere dublă sau încețoșată;

- pleoape căzute;

- dificultate la înghițire;

- vorbire încețoșată;

- dificultăți de respirație.

Simptomele botulismului de origine alimentară apar, de obicei, între 18 și 36 de ore de la consumul de alimente care conțin bacteria, deși acestea pot apărea în doar 6 ore.

În unele cazuri, simptomele botulismului nu apar decât după o săptămână până la 10 zile de la expunere. 

Botulismul poate provoca simptome severe, dar nu se poate transmite de la o persoană la alta. Cu toate acestea, dacă vă îmbolnăviți de botulism, este foarte probabil să trebuiască să rămâneți în spital pentru monitorizare și tratament.

Este posibil să aveți probleme respiratorii pe termen lung dacă cazul dumneavoastră este grav. Problemele includ dificultăți de respirație și faptul de a fi ușor obosit.

Cu un tratament adecvat, vă puteți recupera complet de botulism. Cât de repede vă veți reveni depinde de gravitatea cazului dumneavoastră. Atunci când cazul dumneavoastră este ușor, este posibil să aveți nevoie de săptămâni sau luni pentru o recuperare completă. Poate fi nevoie de luni sau ani pentru a trece complet peste un caz foarte grav.

Dacă boala nu este tratată, botulismul poate pune viața în pericol. Dar oamenii se recuperează în aproximativ 90% până la 95% din cazuri.

Vezi și: Năutul și beneficiile sale. La ce trebuie să fiți atenți când îl cumpărați

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel