Xerostomie, afecțiunea de care suferă toată lumea. Ascunde grave boli

Nu de puține ori ți s-a întâmplat să te trezești noaptea cu senzația de gură uscată și să cauți imediat apă. În termeni medicali se numește “xerostomie” și, de obicei, e un efect advers dat de consumul anumitor medicamente folosite să trateze anxietatea, depresia, durerile, alergiile, dar și epilepsia, hipertensiunea arterială, astmul, boala Parkinson.

Senzația de gură uscată este data de deshidratarea cauzată de febră, transpirație excesivă, vărsături, diaree, pierderi de sânge, chiar și arsurile pot să dea sindromul gurii uscate. Fumatul sau mestecatul tutunului pot afecta cantitatea de salivă din gură.

Bolile care duc la uscăciunea gurii

O cauză serioasă a funcționării defectuoase a glandelor salivare este blocarea unui duct salivar major sau o infecție a acestuia.

Sindromul gurii uscate poate apărea în timpul sarcinii și al alăptării și e cauzat de deshidratarea indusă de schimbările hormonale. Poate fi un simptom al al altor afecțiuni  – sindromul Sjögren (o boală cronică autoimună), diabet, hipertensiune arterială, boala Alzheimer, artrita reumatoidă, infecția cu HIV/SIDA șamd. Glandele salivare mai pot fi afectate de radioterapie și chimioterapie, în cazul pacienților cu cancer.



Cum este stimulată salivația

Tine în gură bomboane fără zahăr, bea apă cu înghițituri mici, pe tot parcursul zilei, introdu în alimentație ingrediente care stimulează salivația (zeamă de lămâie, boia iute). Mestecă frunze proaspete de mentă sau bea de mai multe ori pe zi ceai de mentă sau ceai de ghimbir, care stimulează activitatea glandelor salivare și luptă contra mirosurilor neplăcute ale gurii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel