Xerostomia, gura uscată, este o afecțiune comună cauzată de funcționarea defectuoasă a glandelor salivare care nu mai produc suficientă salivă.
Saliva este necesară organismului, având numeroase funcții importante, printre care:
- umezirea și descompunerea alimentelor
- ajută la digestie
- ajută la înghițire
- spală particulele de alimente de la suprafața danturii
- contribuie la menținerea sănătății dinților și la prevenirea cariilor dentare.
Xerostomia, gura uscată, cauze și factori de risc
Așa cum am precizat, gura uscată apare atunci când glandele salivare nu funcționează așa cum trebuie. Iar printre cauze care duc la acest lucru se numără:
- medicația. Multe dintre medicamente, inclusiv cele eliberate fără prescripiție medicală, pot avea ca efect advers uscarea gurii. Cele mai cunoscute medicamente ce au acest efect sunt cele pentru tratarea tulburărilor psihoemoționale, precum depresia și anxietatea, pentru hipertensiune, dar și cele din categoria antihistaminicelor, decongestionatelor nazale sau antiinflamatoare.
- vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă, senzația de gură uscată este tot mai frecventă, iar printre factorii determinanți se află anumite medicamente, alimentație neadecvată, dar și bolile cronice
- terapiile pentru vindecarea cancerului. Chimioterapia poate să ducă la senzația de gură uscată. Aceasta este una temporară, pe perioada tratamentul. De asemenea, radioterapia în cazul cancerului de cap și gât poate afecta activitatea glandelor salivare. Aceasta poate să fie temporară sau permanentă, în funcție de zona afectată și de doza de radiații.
- leziunile nervoase. O leziune sau o intervenție chirurgicală care provoacă leziuni nervoase în zona capului și a gâtului poate duce la uscăciunea gurii.
- alte condiții medicale, precum diabetul, accidentul vascular cerebral, aftele, dar și boala Alzheimer sau bolile autoimune, precum sindromul Sjogren sau HIV/SIDA.
De asemenea, sforăitul și dormitul cu gura deschisă poate duce la uscarea gurii. Pentru remedierea acestor două aspecte este nevoie de un consult ORL.
- fumatul, consumul de alcool, dar și utilizarea drogurilor cu scop recreațional, arată Mayo Clinic.
Xerostomia, gura uscată, simptome
În cazul în care glandele salivare nu produc suficientă salivă, cele mai frecvente semne și simptome sunt:
- senzația de gură uscată și gură lipicioasă
- saliva este mai puțin fluidă
- respirație urât mirositoare
- dificultăți la vorbit, mestecat și înghițit
- gât uscat sau inflamat și răgușeală
- limbă uscată
- modificarea gustului
- probleme la purtarea protezelor dentare.
Xerostomia, gura uscată, diagnosticare și tratament
Pentru a stabili diagnosticul de xerostomie, medicul vă va revizui istoricul medical, precum și medicamentele pe care luați, inclusiv cele fără prescripție medicală și vă va examina gura/
Uneori este nevoie de teste de sânge, investigații imagistice asupra glandelor salivare. Dacă medicul suspectează că gura uscată este cauzată de sindromul Sjogren va recomanda efectuarea unei biopsii la nivelul glandelor salivare.
În ceea ce privește tratamentul xerostomiei, acesta va fi indicat în funcție de cauza care duce uscarea gurii. Astfel, dacă uscăciunea gurii este un efect advers al medicației, aceasta va trebui schimbată sau modificat dozajul.
Dacă însă uscăciunea gurii este cauzată de vreo afecțiune, tratamentul se va concentra pe echilibrarea fluxului salivar și stimularea secreției de salivă.
Printre remediile naturiste care să vă ajute la menținerea unei cavități bucale umede se numără:
- consumul de bomboane de supt sau gumă de mestecat, acestea vor stimula producția de salivă
- suge bucăți de gheață
- hidratare
- folosiți un aparat de umidificat aerul, în special pentru locul de dormit
- încercați să respirați pe nas
- evitați alimentele picante, sărate sau uscate și băuturile acide
- evitați băuturile care conțin cofeină, precum și băuturile alcoolice
- folosiți un balsam de buze sau un înlocuitor al acestuia, ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de cătină, unt de shea.
Xerostomia, gura uscată, complicații
Lipsa de salivă sau saliva insuficientă pot duce la complicații, motiv pentru care este important nu doar să remediați situația, ci să găsiți cauza ce duce la uscarea gurii.
Printre complicațiile pe care le poate da uscăciunea gurii se află:
- creșterea plăcii bacteriene, apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale
- răni bucale
- afte
- stomatita angulară, crăpături la colțul gurii, și buze crăpate
- nutriție deficitară ca urmare a problemelor cu mestecatul și înghițitul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.