XEC, noua variantă COVID. Se răspândește rapid

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
xec - FOTO: Freepik@frimages
xec - FOTO: Freepik@frimages

XEC este noua variantă COVID care se răspândește rapid. A fost detectată în Germania, iar acum se răspândește rapid în Europa.

Vezi și: Tratamentul oral anti-COVID, ce trebuie să știi. Prof. dr. Aysel Florescu: Este demonstrat ca eficiență virală. A redus foarte mult riscul de spitalizare

Vezi și: Alegerea pernei, impact asupra coloanei. Care este grosimea ideală a pernei în funcție de greutatea pe care o ai și felul în care dormi

O nouă variantă a virusului COVID, denumită XEC, a devenit o preocupare pentru experții în sănătate, pe măsură ce cazurile cresc la nivel global. Detectată inițial în Germania, varianta se răspândește acum rapid în Europa și dincolo de aceasta, fiind prezise ca va deveni în curând tulpina dominantă.

XEC a fost identificată pentru prima dată la Berlin, în iunie, și de atunci a fost descoperită în 15 țări de pe trei continente.

Experții în sănătate din Statele Unite și Europa monitorizează îndeaproape răspândirea sa, menționând potențialul variantei de a depăși tulpinile dominante actuale. Dr. Eric Topol, directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps, a subliniat că XEC "abia a început să se răspândească la nivel global", existând îngrijorări tot mai mari cu privire la evoluția sa, potrivit Mirror.

Vezi și: Tenecteplaza vs. alteplaza în accidentul vascular cerebral ischemic acut. Tenecteplaza, tratamentul mai rapid și eficicient

Vezi și: Hipertensiunea arterială, cea mai frecventă boală cardiovasculară. Prof. dr. Eduard Apetrei: 42% din populația adultă din România are hipertensiune. Peste 6 milioane

Recombinarea variantelor

XEC are un avantaj față de tulpinile anterioare datorită recombinării a două variante existente, KS.1.1 și KP.3.3. Dr. Elizabeth Hudson, șefa regională a bolilor infecțioase la Kaiser Permanente Southern California, a subliniat necesitatea prudenței, menționând că, deși datele actuale sunt limitate, răspândirea XEC ar trebui monitorizată cu atenție în săptămânile următoare.

Varianta a fost deja raportată în țări precum Țările de Jos, Spania, Danemarca și Israel, iar expertul în date Mike Honey, din Melbourne, prezice că aceasta va deveni un "probabil următor competitor" al variantelor dominante actuale, inclusiv FLiRT, FLuQU și DEFLuQE.

COVID - FOTO: Freepik@PSD IMAGE

Creșterea cazurilor în Marea Britanie

În Marea Britanie, cazurile de COVID sunt în creștere, cu un avans de 4,3% de la o săptămână la alta. În săptămâna care s-a încheiat pe 30 august, au fost înregistrate 102 decese legate de COVID în Anglia, iar 1.465 de pacienți au fost internați în spitale. Experții urmăresc cu atenție impactul potențial al variantei XEC, care ar putea complica și mai mult situația actuală.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai hipertensiune. Prof. Dr. Eduard Apetrei: A rămas tot 140 cu 90

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Simptomele COVID-19, la ce trebuie să fim atenți

Conform NHS, cele mai recente simptome ale COVID-19 includ:

- Temperatură ridicată sau frisoane

- Tuse continuă

- Pierderea sau modificarea mirosului sau gustului

- Respirație dificilă

- Oboseală

- Dureri de corp

- Durere de cap

- Durere în gât

- Nas înfundat sau care curge

- Pierderea poftei de mâncare

- Diaree sau greață

Aceste simptome sunt similare cu cele ale altor boli respiratorii, precum răcelile sau gripa. Deși majoritatea oamenilor își revin în câteva săptămâni, unii pot experimenta o boală prelungită sau severă, în special cei din grupurile vulnerabile.

Experții cer vigilență continuă

Pe măsură ce XEC continuă să se răspândească, experții în sănătate fac apel la o conștientizare crescută. Deși sunt necesare mai multe date despre această variantă, primele semne indică faptul că aceasta ar putea juca un rol semnificativ în următoarea etapă a pandemiei.

Măsurile de sănătate publică și vaccinurile rămân instrumente esențiale pentru controlul răspândirii, în timp ce guvernele și organizațiile de sănătate lucrează pentru a colecta mai multe informații despre impactul potențial al XEC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
NoMy - smt4.5.3
pixel