Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit Ucraina să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare pentru "a preveni potențiale scurgeri".
Ca orice altă țară, Ucraina are laboratoare de sănătate publică, care studiază bolile periculoase, inclusiv COVID-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.
Pe seama amenintărilor lui Vladimir Putin la adresa Ucrainei și al atacurilor dure asupra orașelor din Ucraina, Organizația Mondială a Sănătății a transmis recomandarea de a se distruge agenții biologici pentru a nu provoca noi epidemii sau pandemii.
Poliomielita, ALERTĂ în România. RISC major după valul de refugiați din Ucraina: Sechelele pot rămâne FĂRĂ a fi remediate!
România este printre țările care a primit un val enorm de refugiați din Ucraina, care fug de frica războiului declanșat de zile bune de Vladimir Putin.
În acest context, sub amenințarea războiului și al atacurilor nucleare și în goana după iodură de potasiu fără motiv, în ultimele zile s-a ridicat o nouă problemă, cea a unei noi epidemii. Este vorba despre poliomielită, o boală care deși a fost eradicată în România de ani întregi, ar putea reapărea din cauza valului de refugiați veniți la noi în țară.
Ucraina face parte dintre țările în care poliomielita nu a dispărut, motiv pentru care, Direcțiile de Sănătate Publică atrag atenția că există riscul apariției acestei boli, dar și a altora precum difteria și rujeola este prezent.
Poliomielita sau paralizia infantilă este o boala virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic, care poate determina paralizie, dificultăți de respirație și chiar deces.
Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit în exclusivitate pentru DC Medical despre poliomielită și ne-a spus dacă există un risc real al reapariției lui în România.
"Din zona în care populația nu a urmat corect programul de vaccinare pot apărea focare de difterie sau Poliomielită, astfel încât noi trebuie să fim atenți la simptomele care ar putea viza și aceste boli infecțioase. În ultimul deceniu au fost astfel de zone pe suprafața globului unde au apărut aceste boli infecțioase care la noi, datorită vaccinării complete și corecte nu există", a declarat Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.
Totodată, medicul Virgil Musta susține că "există un oarecare risc, dar nu foarte mare, într-adevăr, dar nu foarte mare, pentru că Poliomielita nu are contagiozitate așa mare ca și infecția cu SARS-CoV-2 și nici difteria".
Citește mai departe despre alerta de poliomielită, AICI
Ce spune Adrian Wiener despre bolile care ar putea veni din Ucraina
"Cu siguranță, cu atât mai mult cu cât aceste boli au fost oarecum neglijate și în România în ultimii doi ani. Ma refer în special la tuberculoză. România este cel mai mare rezervor de cazuri active de TBC din Europa, din păcate, iar această patologie a fost neglijată ca și monitorizare, depistare activă și screening în ultimii noi ani. Este una dintre lecțiile pandemiei.
Am studiat și eu cifrele, iar rata de acoperire vaccinală pentru bolile comune, în Ucraina, nu era mult diferite de cele ale României, ma refer la bolile pentru care se face prevenția vaccinală în copilărie. Din acest punct de vedere nu este un risc suplimentar.
Sigur, lipsa triajului epidemiologic și încă persistența transmiterii comunitare a COVID-19 este o chestiune la care cu toții trebuie să fim puțin atenți. În ceea ce privește lecțiile pandemie, eu cred că ar trebui, conceptual, să facem o tranziție între reziliență, adaptarea pe termen scurt și mediu a sistemelor de sănătate, care au fost așa cum au fost în România, la ce am putea învăța, anume la acest concept de antifragilitate la beneficiile pe termen lung pe care expunerea la această pandemie nu le-ar putea aduce", a declarat dr. Adrian Wiener, vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, în cadrul dezbaterii "Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID", organizată de DC Media Group.
Care sunt virusurile care pot scăpa din laboratoare din Ucraina
Recent, medicul Gindrovel Dumitra, a transmis că nu sunt momentan motive de îngrijorare, doar că anunțul OMS este unul bine venit în contextul unui război.
"Pericole există, ai ales dacă ne referim la contextul militar, însă, în ceea ce privește contextul biologic la care făceați referire, până în acest moment nu avem niciun fel de date la nivel științific care să confirme aceste acuzații pe care le aduc autoritățile rusești.
Tot ceea ce putem spune în acest moment este că, într-adevăr, la nivelul oricărei Universități, oricărui centru de cercetare există laboratoare care au un anumit nivel de biosecuritate și care desfășoară diverse experimente sau studii, pentru că asta este menirea oricărui laborator și oricărui centru de cercetare... să aducă dovezi și mai ales, într-un fel sau altul, să aducă argumente prin care să stăpânim o evoluție a unei boli severe.
Asta se întâmplă și în Ucraina, și în Rusia, și în România... Republica Moldova. Oriunde există centre de cercetare.
De aceea, din punctul meu de vedere, acuzațiile care au fost lansate în ultima săptămână nu au adus și dovezi care să ne facă să ne ridicăm suspiciuni în ceea ce privește activitatea depusă în Ucraina, referindu-mă la armele biologice", a declarat Gindrovel Dumitra, în direct la Digi24.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.