West Nile a mai făcut o victimă. În numai o săptămână, virusul West Nile a ucis trei români. Nu există niciun vaccin împotriva bolii. Potrivit specialiștilor, 10% din țanțarii de România poartă virusul.
O femeie din comuna Seaca de Câmp, judeţul Dolj, infectată cu virusul West Nile, a murit în urma complicaţiilor cauzate de boală. Femeia, în vârstă de 67 de ani, prezenta multiple comorbidităţi, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova cu diagnosticul Meningoencefalită cu lichid clar, cu evoluţie clinică defavorabilă şi deces.
Săptămâna trecută, cel puțin 7 persoane din România cu vârste de peste 50 de ani au contractat boala, dintre care 3 persoane au murit din cauza unor complicații din cauza bolii.
Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate după ce pacienții au ajuns la spital cu meningită sau meningoencefalită, o infecție a meningelor și a creierului.
Ce trebuie să știm despre virusul West Nile
”Virusul West Nile (VWN) este un arbovirus (virus transmis prin intermediul vectorilor artropozi) menţinut în cicluri enzootice de transmitere realizate între diferite specii de păsări şi diferite specii de ţânţari ornitofili, mamiferele (inclusiv omul) reprezentând gazde tangenţiale (gazde accidentale care deşi manifestă boala nu pot transmite virusul mai departe).
Începând din a doua jumătate a sezonului cald (iulie – august) VWN provoacă infecţii umane, în anumiţi ani înregistrându-se epidemii severe. Deşi în general, infecţia cu VWN la om este asimptomatică sau prezintă o simptomatologie uşoară cu manifestări asemănătoare gripei, în unele cazuri (aprox. 1%) se manifestă ca o infecţei gravă neuroinvazivă (meningo-encefalită virală) ce produce adesea sechele neurologice, iar în segmentul de populație vȃrstnicǎ, pe fondul unor boli cronice asociate, cauzează adesea decese”, arată Institutul Cantacuzino.
Infecția cu West Nile, simptome
Nu prezintă simptome la majoritatea persoanelor.Majoritatea persoanelor (8 din 10) infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom. Boală febrilă (febră) la unele persoane. Aproximativ 1 din 5 persoane infectate dezvoltă febră cu alte simptome, cum ar fi dureri de cap, dureri de corp, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. Majoritatea persoanelor cu boală febrilă cauzată de virusul West Nile se recuperează complet, dar oboseala și slăbiciunea pot dura săptămâni sau luni, potrivit CDC.
Simptome grave la câteva persoane. Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate dezvoltă o boală severă care afectează sistemul nervos central, cum ar fi encefalita (inflamarea creierului) sau meningita (inflamarea membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării).
Simptomele unei boli grave includ febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, stupoare, dezorientare, comă, tremurături, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie.
Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă; cu toate acestea, persoanele de peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de boală severă dacă sunt infectate (1 din 50 de persoane). Persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea, bolile renale și persoanele care au primit transplanturi de organe, prezintă, de asemenea, un risc mai mare.
Recuperarea după o boală severă poate dura câteva săptămâni sau luni. Unele efecte asupra sistemului nervos central ar putea fi permanente.
Aproximativ 1 din 10 persoane care dezvoltă o boală severă care afectează sistemul nervos central moare.
West Nile, prevenție
Virusul West Nile (WNV) se transmite la oameni prin înțepătura unui țânțar infectat. Țânțarii mușcă în timpul zilei și al nopții. Nu există niciun vaccin pentru a preveni infecția cu WNV. Cel mai bun mod de a preveni West Nile este să vă protejați de înțepăturile de țânțari. Folosiți repelent de insecte, purtați cămăși și pantaloni cu mâneci lungi, tratați hainele și echipamentele și luați măsuri pentru a controla țânțarii în interior și în exterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.