Vremea rece și umedă poate crea probleme majore de sănătate pentru pacienți, în special celor care aparțin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau celor cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare, avertizează conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.
Ce boli pot să apară
„Expunerea la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecțiunile respiratorii acute precum laringotraheobronșitele, otitele, sinuzitele, pneumoniile, crizele de astm bronșic, dar și decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creșterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago. Temperaturile extrem de scăzute duc la creșterea numărului și a gravității cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială și infarct miocardic. La fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic crește cu 2% astfel încât în aceste zile riscul de infarct crește chiar peste 30%", a explicat specialistul, EXCLUSIV pentru DC Medical.
În acest context, nu e de mirare că în zilele când temperaturile scad brusc, de la primele ore ale dimineții, la camerele de gardă se înregistrează adesea cel puțin 5-10 pacienți cu patologie cardiacă determinată sau agravată de frig și alți 10-15 pacienți au nevoie de asistență medicale pentru „viroze respitarorii", spune dr Tudor Ciuhodaru.
Automedicația, o altă mare problemă
„Toți acești pacienți necesită evaluare rapidă clinică, imagistică și biologică asociate terapiei de suport sau simptomatice. Prognosticul este rezervat întrucat există riscul unor complicații importante imediate sau la distanță. Pe lângă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarcăm încă un fenomen îngrijorător în aceasta perioadă - creșterea numărului pacienților ajunși la urgență datorită automedicației! Sunt și pacienți mai tineri, în special femei ce au recurs la diverse tratamente fără indicație medicală și au ajuns să necesite terapie de urgență fie datorită efectelor secundare (alergii, gastrite) sau datorită agravării afecțiunii de bază", arată acesta.
Reguli de bază ca să eviți stresul termic
Întrucât variațiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade medicul recomandă ca pentru prevenția afecțiunilor determinate sau agravate de frig și umezeală să respectați trei reguli simple:
1. evitați stresul termic (îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituțiile pubilice și magazine);
2. evitați aglomerațiile și respectați regulile de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm;
3 evitați automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor, menționând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci și potențial periculoasă pentru că duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite, arată conf. univ dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.