Vrei să te trezești ușor dimineața? Ai 5 lucruri de făcut

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Somn
Somn

Cercetătorii au demonstrat că oamenii care se pun târziu la somn se pot trezi dis-de-dimineața dacă respectă câteva sfaturi.

Trezit dimineața. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie au dovedit printr-un studiu că pusul în pat și culcatul la ore târzii au efecte negative asupra funcției cognitive, dar și faptul că persoanele care preferă să se culce mai devreme și să se trezească devreme, se bucură de beneficii psihologice și de sănătate, informează doctoroz.com.

Cercetarea a fost publicată, în mai 2019, în revista Sleep.

Trezit dimineața: bufnițele și societatea

Studiul britanicilor a arătat că oamenii care preferă să se culce târziu se trezesc cu o scădere a funcției cognitive, iar acest tip de somn afectează atenția, timpul de reacție și somnolența generală.

Sursa citată susține că "problema nu poate fi cu somnoroșii în sine, ci cu lumea în care trăiesc" referindu-se la programul clasic de muncă de la 9 la 5 care necesită un ritm de dormit/trezit care înseamnă să vă ridicați devreme din pat și să deveniți funcționabili în scurt timp. Asta înseamnă că ceasul intern al "bufnițelor de noapte", cum mai sunt numiți oamenii care preferă să se trezească târziu, "este în contradicție cu constrângerile sociale ale locurilor de muncă și ale vieții lor".

Studii suplimentare, publicate tot în revista Sleep, arată că și cele mai mofturoase "bufnițe de noapte" se pot trezi dimineața. Una dintre condiții? Să vă mutați ora de somn și de trezit cu 2 ore. Testul l-au făcut cercetătorii pe 22 de tineri de 20 de ani. Timp de 3 săptămâni, pentru un studiu comandat de oamenii de știință din Regatul Unit și Australia, ei și-au înregistrat obiceiurile și au purtat trackerele de somn cu două săptămâni înainte de a începe cercetarea.

Trezit dimineața: sfaturile

Studiul i-a îndemnat pe tineri să aplice următoarele sfaturi:

1. Treziți-vă cu 2-3 ore mai devreme decât timpul obișnuit.
2. Expuneți-vă cât mai multă lumină posibil dimineața.
3. Mergeți la culcare cu 2-3 ore mai devreme decât de obicei și limitați expunerea la lumină pe timp de noapte.
4. Păstrați acest model în timpul săptămânii de lucru, precum și în weekend.
5. Mâncați micul dejun cât mai curând posibil după trezire, mâncați masa de prânz la aceeași oră în fiecare zi și terminați cina până la ora 7.00.

Rezultatul? Oamenii care preferau să se trezească târziu dimineața s-au trezit cu noaptea în cap și au avut o funcție cognitivă mai bună și o performanță fizică dimineața. Performanțele lor de vârf s-au schimbat: nu seara, ci după-amiaza. O altă cerință a studiului a fost luarea micului dejun întrucât cercetătorii au demonstrat că îmbunătățește bunăstarea mentală, duce la mai puțină stres și depresie mai puțin raportată.

Oamenii de știință oferă și alte recomandări de îmbunătățire a somnului:

1. Îndepărtați cafeaua, în special la sfârșitul zilei
2. Nu încercați să adormiți pe un stomac plin și încercați să vă lăsați stresul și lista de sarcini departe de dormitor;
3. Păstrați temperatura dormitorului la 65 de grade dacă puteți, deoarece această temperatură ideală permite corpului să se răcească mai repede, maximizând timpul de somn
4. Asigurați-vă că dormitorul este un loc pentru somn, nu muncă, Netflix sau sport astfel încât corpul și mintea voastră să asocieze patul cu somnul.
5. Și, cel mai important, opriți dispozitivele. Lumina de pe ecran vă anunță că este timpul zilei.

Studiu, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel