Dacă te-ai hotărât să devii mamă, este important să afli cât mai multe despre fertilitate și despre cum poți rămâne însărcinată cât mai ușor. Procesul nu este unul tocmai simplu, așa că nu este suficient doar să renunți la metodele contraceptive și să aștepți ca acest lucru să se întâmple. Află ce ar trebui să faci pentru a-ți crește șansele de a avea un copil.
Identifică perioada fertilă
Pentru a putea rămâne însărcinată, este important să știi când ești fertilă. Mai precis, trebuie să afli când are loc ovulația. În timpul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulația va avea loc în ziua a 14-a. Dacă ciclul este mai lung, aceasta are loc, în general, în cea de-a 21-a zi. Pentru a afla mai rapid aceste date, poți folosi un calculator ovulație care să te ajute să identifici mai ușor perioada fertilă.
Totuși, în cazul unui ciclu menstrual neregulat, este mult mai dificil să identifici corect momentul oportun. Chiar și dacă nu ai astfel de probleme, calculele ar putea să nu fie chiar exacte. De aceea, poți apela la câteva măsurători prin care să îți dai seama dacă ești sau nu la ovulație.
Există teste de ovulație care măsoară nivelul hormonului luteinic ce atinge un nivel ridicat în această perioadă. De asemenea, poți măsura temperatura bazală în fiecare dimineață. Aceste măsurători se realizează zilnic la aceeași oră, înainte de a coborî din pat. Verifică ce valori sunt indicatori ai ovulației.
Alege o poziție sexuală care favorizează concepția
Deși nu pare un factor foarte important, poziția sexuală poate fi foarte importantă dacă dorești să rămâi însărcinată. Alege acele poziții în care lichidul seminal poate ajunge cel mai rapid către ovule, cum ar fi poziția misionarului. Poți așeza și o pernă sub bazin, pentru a ajuta lichidul să ajungă “la destinație”, sau rămâi întinsă o perioadă după finalizarea actului sexual.
Dieta, importantă pentru fertilitate
O alimentație sănătoasă are numeroasă beneficii pentru sănătate, printre care se numără și o influență pozitivă asupra fertilității. Încearcă să adopți o dietă echilibrată, în care să eviți grăsimile, glucidele sau proteinele de origine animală și să consumi un număr adecvat de calorii.
De asemenea, este important și să încerci să menții o greutate potrivită. Atât surplusul de kilograme, cât și greutatea în minus pot avea un impact negativ asupra fertilității.
La ce să renunți ca să rămâi însărcinată?
Stilul de viață are un cuvânt foarte important de spus când vine vorba de fertilitate. Organismul este sensibil la nenumărați factori externi, iar șansele tale de a avea un copil pot fi afectate de aceștia. Strestul, de exemplu, poate afecta hormonii, așa că este important să încerci să reduci cât mai mult posibil evenimentele stresante din viața ta.
Fumatul poate reduce semnificativ fertilitatea, iar consumul de alcool poate deregla ciclul menstrual, astfel scăzând șansele de concepție. În cele din urmă, și prea multă cafea poate fi periculoasă, deoarece crește șansele de a suferi un avort spontan. De aceea, este recomandat să renunți complet la fumat și să reduci cât mai mult consumul de cofeină și băuturi alcoolice.
Uneori poate fi cu adevărat dificil să rămâi însărcinată. Urmărește-ți cu atenție ciclul menstrual și descoperă care este perioada ta fertilă. De asemenea, încearcă să duci un stil de viață cât mai echilibrat. Dacă ai încercat multă vreme să ai un copil și nu ai reușit, cere sfatul unui medic pentru a afla dacă tu sau partenerul tău aveți de-a face cu diferite probleme de fertilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.