Vorbesc femeile mai mult decât bărbații sau nu. Adevărul este în sfârșit dezvăluit

Monika Baciu |
Data publicării:
femei - FOTO: Freepik@aftabnazar66
femei - FOTO: Freepik@aftabnazar66

Se spune că femeile sunt campioane la capitolul "conversații interminabile", dar cât de adevărat este acest lucru. Chiar vorbesc femeile mai mult decât bărbații?

Vezi și: Mozzarella, efect pozitiv pentru prevenirea cancerului de colon. Are conținut ridicat de proteine și menține echilibrul intestinal

Timp de decenii, am fost învățați că femeile vorbesc mai mult decât bărbații. Dar acum, un studiu revoluționar dezvăluie adevărul surprinzător: diferența dintre sexe este mult mai mică decât am fi crezut! Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au înregistrat mii de conversații, iar rezultatele ar putea schimba pentru totdeauna modul în care privim acest mit al "femeilor vorbărețe".

Studiu: Vorbesc sau nu femeile mai mult decât bărbații

Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au realizat un studiu extins care a implicat mai mult de 2.000 de participanți. Scopul? Să determine dacă femeile sau bărbații sunt mai vorbăreți. Participanții au purtat un dispozitiv care înregistra intermitent fragmente de sunet pe parcursul orelor de veghe. După analiza a peste 600.000 de înregistrări, cercetătorii au estimat numărul total de cuvinte rostite pe zi.

Rezultatele? În medie, bărbații au vorbit 11.950 de cuvinte pe zi, în timp ce femeile au rostit în medie 13.349 de cuvinte. Aceasta este o diferență de doar 1.000 de cuvinte – un decalaj mult mai mic decât sugerează stereotipul.

Vezi și: Care este cantitatea de paracetamol ce poate fi administrată în siguranță. Dr. Tudor Ciuhodaru: E legal, dar poate fi mortal

Vorbesc sau nu femeile mai mult decât bărbații - FOTO: Freepik

Stereotipuri

Deși rezultatele confirmă că femeile folosesc puțin mai multe cuvinte pe zi, cercetătorii avertizează că stereotipul conform căruia femeile sunt "mai vorbărețe" este problematic. Potrivit studiului, acest stereotip adesea poartă conotații negative și alimentează prejudecăți de gen mai largi.

"Se presupune pe scară largă că femeile sunt mai vorbărețe decât bărbații . Faptul că acest stereotip este atât de răspândit și de obicei însoțit de o conotație negativă face ca verificarea dacă este adevărat să fie foarte importantă", au scris cercetătorii în lucrarea lor, publicată în Journal of Personality and Social Psychology.

Variabilitate individuală

Studiul a subliniat, de asemenea, variabilitatea considerabilă a comportamentului verbal între indivizi. Deși numărul mediu de cuvinte rostite de bărbați și femei a fost calculat, intervalul dintre participanți a fost imens.

Unii au vorbit mai puțin de 100 de cuvinte pe zi, în timp ce alții au rostit mai mult de 120.000 de cuvinte. Această mare variație introduce o incertitudine statistică, făcând dificilă afirmația că femeile sunt cu adevărat mai vorbărețe decât bărbații într-un mod semnificativ.

Vezi și: Somnul de peste zi poate crește riscul de accident vascular cerebral cu aproape 25%. O oră de somn în timpul zilei, efecte negative

Studii anterioare, comparație

Acest studiu recent oferă o imagine mai clară decât un studiu similar realizat în 2007, care sugera că atât bărbații, cât și femeile vorbesc aproximativ 16.000 de cuvinte pe zi. Totuși, atunci au apărut îngrijorări cu privire la dimensiunea mică a eșantionului și la faptul că studiul a fost realizat în principal pe studenți.

Deși studiul din Arizona oferă date mai fiabile, cercetătorii sugerează că sunt necesare studii suplimentare pentru a explora dacă există diferențe cu adevărat semnificative între sexe în ceea ce privește utilizarea cuvintelor.

Afirmațiile anterioare, demontate

Ideea că femeile vorbesc mai mult decât bărbații nu este nouă. Cu aproape două decenii în urmă, dr. Louann Brizendine, neuropsihiatră americană, susținea în cartea sa The Female Brain că femeile spun aproximativ 20.000 de cuvinte pe zi, iar bărbații doar 7.000.

Ea atribuia această diferență structurii creierului, afirmând că femeile dedică mai multe celule cerebrale vorbirii și comunicării. Cu toate acestea, ulterior s-a descoperit că aceste cifre provin dintr-o carte de auto-ajutor și nu aveau o citare academică.

Vezi și: Vitaminele A și D în exces, asociate cu probleme medicale. Cum se administrează, de fapt

Stereotipurile de gen, reevaluate

Deși studiul privind utilizarea cuvintelor arată o mică diferență între bărbați și femei, mesajul general este clar: presupunerile legate de diferențele de gen, fie că este vorba despre vorbire sau comportament, trebuie să fie analizate cu atenție.

După cum arată acest studiu, aceste stereotipuri sunt adesea prea simplificate, neținând cont de complexitatea și variabilitatea comportamentului uman. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a separa miturile de realitate atunci când vine vorba de diferențele de gen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel