Vlad Ciurea, secretul unui creier sănătos: Este cel mai bun medicament. Scade și tensiunea arterială

Monika Baciu |
Data publicării:
vlad ciurea - FOTO: Freepik@kjpargeter@Captură YouTube@TVR
vlad ciurea - FOTO: Freepik@kjpargeter@Captură YouTube@TVR

Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie a împărtășit un secret care ajută creierul să rămână sănătos. În plus, acest medicament poate să reducă și tensiunea arterială.

Sănătatea creierului depinde în mare parte și de alegerile pe care le facem de-a lungul vieții. Specialiștii în domeniul sănătății subliniază astăzi importanța râsului în menținerea sănătății creierului și a întregului organism.

Potrivit Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie, râsul contribuie la eliberarea endorfinei și a altor hormoni ai stării de bine, precum dopamina și serotonina, având capacitatea de a suprima hormonii de stres, cum ar fi cortizolul.

În contextul unei vieți agitate și pline de provocări, specialiștii recomandă să acordăm atenție activităților care pot stimula râsul, precum vizionarea unor comedii, socializarea cu prietenii și familia sau participarea la sesiuni de terapie prin râs.

”Astăzi vreau să vă împărtășesc un alt secret de a vă menține creierul sănătos. Râsul. Știați că ajută la eliberarea endorfinei si a altor hormoni ai stării de bine (dopamina și serotonina), suprimând hormonii de stres (cortisolul)?

Atunci când râdem, contribuim mai ales la reducerea durerii cronice și a stresului, dar și la scăderea tensiunii arteriale.

Râsul este cel mai bun medicament pentru creier și pentru întreg organismul. Ați râs astăzi?  Dacă nu, vă recomand să o faceți!”, a explicat acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat, pe pagina sa de Facebook, care este efectul râsului asupra creierului.

Vezi și: Glioblastom: simptome și cauze. Dr. Benția: Atenție! E cea mai malignă tumoare din cap. E îngrozitoare

Ce beneficii are râsul asupra întregului organism

Un simț al umorului dezvoltat nu poate vindeca toate afecțiunile, dar datele acumulate arată beneficiile pozitive ale râsului, potrivit Mayo Clinic.

Beneficii pe termen scurt

Un râs sincer are efecte remarcabile pe termen scurt. Atunci când începi să râzi, nu doar îți ușurează sarcina mentală, ci induce schimbări fizice reale în corpul tău.

Vârstnici care râd - FOTO: Freepik@Marcela Ruty Romero

Râsul poate:

Stimula multe organe. Râsul îmbunătățește respirația ta cu aer bogat în oxigen, stimulează inima, plămânii și mușchii, și crește eliberarea de endorfine din creier.

Activarea și eliberarea răspunsului de stres. Un râs sănătos declanșează și apoi calmează răspunsul tău la stres, poate crește și apoi reduce ritmul cardiac și presiunea sanguină. Rezultatul? O senzație plăcută și relaxată.

Calma tensiunile. Râsul poate stimula, de asemenea, circulația și poate ajuta la relaxarea musculară, ambele putând contribui la reducerea unor simptome fizice ale stresului.

Vezi și: Riscurile la care te expui când consumi băuturi carbogazoase. Ce boli pot provoca la nivelul sistemului osos

Efecte pe termen lung

Râsul nu este doar o soluție rapidă, ci are beneficii și pe termen lung.

Râsul poate:

Îmbunătăți sistemul imunitar. Gândurile negative se transformă în reacții chimice care pot afecta organismul aducând mai mult stres și scăzând imunitatea. În schimb, gândurile pozitive pot elibera neuropeptide care ajută la combaterea stresului și a bolilor potențial mai grave.

Alina durerea. Râsul poate ușura durerea, determinând corpul să producă proprii săi analgezici naturali.

Crește satisfacția personală. Râsul poate face mai ușor să faci față situațiilor dificile. De asemenea, te ajută să te conectezi cu alte persoane.

Îmbunătăți starea de spirit. Mulți oameni experimentează depresia, uneori din cauza bolilor cronice. Râsul poate ajuta la reducerea stresului, depresiei și anxietății, și te poate face să te simți mai fericit. De asemenea, poate îmbunătăți stima de sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel