Vlad Ciurea, despre inteligența umană: După-amiaza, un vârf formidabil

Sonia Baciu |
Data publicării:
Vlad Ciurea. FOTO Captura video YouTube Fain si Simplu
Vlad Ciurea. FOTO Captura video YouTube Fain si Simplu

Neurochirugul Vlad Ciurea a subliniat importanța somnului pentru sănătatea fizică și mentală. 

”Inteligența umană este maximă între orele 10.00 - 12.00. După-amiază, un vârf formidabil între orele 16.00 - 18.00. Acei domni care se află în Grecia sau Spania și fac siesta cred că au citit aceste lucruri. Se odihnesc. Nu lucrați noaptea, pentru că forțăm creierul să lucreze. Trebuie să ne odihnim. Spre seară, activitatea cerebrală scade. Scad toate funcțiile, atenția, memoria. Este bine să luăm decizii dimineața, nu noaptea. Cel mai bun somn este între 22.00 - 00.00. Creierul trebuie să se odihnească”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, pentru CSID.

Vlad Ciurea, despre misterul creierului: Ne umple de plăcere

Neurochirurgul Vlad Ciurea a dezvăluit unul dintre misterele creierului, cel care „ne umple de plăcere, de bunăvoință”. 

„Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău şi care produce o contracție a mușchilor abdominali, care te descarcă psihic, te apropie de cineva. În orice situaţie critică, încercați să vă gândiți la ceva plăcut şi la ceva care poate vă produce râsul. Râsul este un alt mister al creierului care ne umple de plăcere, de bunăvoință, de deschidere. Nu poţi să râzi şi să fii un om rău”, a spus, la Antena 3, prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea. Iar cine l-a urmărit de-a lungul vremii a putut observa că neurochirurgul este o persoană foarte optimistă, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu cu o vorbă bună la el. 

„Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne „extragem” energie. Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase”, a scris Vlad Ciurea pe contul de Facebook.

Cum să scapi de astenia de primăvară în câțiva pași. Carmen Brumă: Nu vă bazați doar pe ciocolata neagră

Astenia de primăvară nu este o boală, ci doar o slăbire generală a organismului, ce se resimte ca o stare de oboseală accentuată. Ca să o putem combate este nevoie și de o alimentație potrivită, având în vedere cî în perioada rece am fost ”captivi” mâncărurilor ceva mai grase, astfel că sezonul verdețurilor este un bun prilej de a ”schimba sângele”, dar și modul în care vedem lucrurile din jur. 

Carmen Brumă face câteva recomandări în acest sens, îmbinând într-un mod armonios utilul cu plăcutul, adică atât exercițiile sau plimbările în aer liber cu o alimentație sănătoasă, din care, surprinzător, nu trebuie să lipsească ciocolata neagră.   

”1. Mâncați zilnic 2 salate din frunze și legume proaspete de sezon: salată, leurdă, spanac, ridichi, roșii, ardei etc. Conțin vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie în această perioadă.

2. Faceți sport sau plimbați-vă cât mai mult în aer liber! Pe lângă efortul depus, organismul își va asigura aportul de vitamina D prin expunerea la soare. De asemenea, plimbările în aer liber stimulează metabolismul și secreția de endorfine, acele substanțe chimice produse de creier care ne îmbunătățesc starea psihică.

3. Consumați lactate! Primăvara este anotimpul în care laptele de vacă, oaie sau capra are cea mai bună calitate și de aceea e recomandat să consumăm în această perioadă iaurt, urda, caș, kefir, sana, lapte bătut. Fermenții vii din iaurt favorizează sănătatea intestinală cu efecte importante asupra întregului organism. Eu am renunțat de mai multă vreme la variantele total degresate și aleg produse cu până la 3-4% grăsime. De asemenea prefer lactatele din lapte de capră pentru că au o cantitate mai mică de lactoză, se digera mai ușor și conțin o cantitate de calciu mai mare decât cele din lapte de vacă. Citește mai departe AICI

Vezi și: Vlad Ciurea, despre Regula lui Opt: Noi trebuie să funcționăm între acești parametri

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel