Vitiligo: ce este și cum se manifestă. STRESUL este un factor declanșator

Anisia Nica |
Data publicării:
vitiligo FOTO: Pexels @ron lach
vitiligo FOTO: Pexels @ron lach

Vitiligo: legătura dintre petele decolorate și pigmentul melanic. Există tratament?

Vitiligo este o afecțiune a pielii care se caracterizează prin decolorarea acesteia. Motivul pentru care apare vitiligo este necunoscut, dar se suspicionează că procesele autoimune intervin în declanșarea boli. În patologiile autoimune, celulele de apărare ale corpului atacă propriile structuri, în acest caz: melanocitele. Există anumiți factori declanșatori ai acestui proces, precum: stresul cronic, traumele psihice, arsurile solare sau expunerea pielii la diverși iritanți. De obicei, afecțiunea apare la copii sau la tineri, dar simptomele persistă pe tot parcursul vieții. Alteori, vitiligo apare în asociere cu hipertiroidismul.

Vitiligo nu este contagios și nu prezintă riscuri considerabile pentru viața celor afectați, dar creează disconfort psihic. Persoanele afectate de vitiligo se pot simți rușinate, complexate și pot simți dorința de a se izola de societate.

Melanocitele și melanina

Melanocitele sunt celulele din piele care sintetizează melanina, pigmentul care dă culoare pielii. Cu cât pigmentul melanic este în cantitate mai mare, cu atât pielea este mai închisă la culoare. Melanocitele au și rol de protecție asupra pielii asupra razelor UV. Pacienții cu vitiligo prezintă o disfuncție a sintezei de melanină, iar melanocitele nu pot produce acest pigment. 

Simptome

Persoanele care suferă de vitiligo au zone de piele depigmentate, dar nedureroase. Aceste pete decolorate apar inițial pe mâni, față, iar ulterior se extind. La început, zonele afectate își pierd din intensitatea culorii, apoi devin complet albe. Marginile petelor sunt neregulate și uneori sunt hiperpigmentate (piele de culoare maro) sau roșiatice și inflamate.

Petele decolorate pot fi generalizate și simetrice pe ambele părți ale corpului sau pot fi localizate doar în anumite zone ale corpului (vitiligo focal). Vitiligo localizat este mai frecvent decât vitiligo generalizat.

Tratament

Pentru a prescrie un tratament, medicul specialist va stabili inițial diagnosticul. Pe lângă examinarea clinică, acesta poate recurge la examene suplimentare, precum testele de sânge sau  examenul cu lampa Wood, care diferențiază vitiligo de alte afecțiuni dermatologice. Tratamentul împotriva zonelor depigmentate ale pielii nu are o eficacitate mare, dar pot reduce intensitatea petelor. Aplicarea cremelor cu corticosteroizi poate fi de folos, iar zonele afectate trebuie protejate constant deoarece prezintă un risc mare de arsuri solare.

Vezi și: CUPEROZA, roșeața obrajilor. Cauzele apariției și pe CINE afectează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel