Termenul de ”vitamina U” a fost introdus la începutul anilor 1950 pentru a identifica un compus din sucul de varză. În ciuda numelui său, nu este o vitamină în adevăratul sens al cuvântului, ci un derivat al aminoacidului metionină. Aceasta se poate consuma ca supliment sau se regăsește natural în anumite alimente, în special în crucifere: varză, broccoli, varză de Bruxelles și salată kale. De asemenea, există companii cosmetice care o folosesc în anumite produse precum creme, serumuri sau măști pentru față, scrie healthline.com.
Poate vindeca stomacul de ulcer
Când vitamina U a fost inițial cercetată în anii 1950, unele studii au sugerat că un consum zilnic de 1 litru (945 ml) de suc de varză a ajutat ulcerele intestinale să se vindece de 4-5 ori mai repede decât terapia anti-ulcer standard disponibilă la acea vreme (vezi studiu AICI). Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut confirma dacă aceste efecte s-au datorat vitaminei U sau mai multor nutrienți.
Protejează plămânii, ficatul și rinichii
Într-un studiu efectuat pe animale, vitamina U a contribuit la inversarea unora dintre leziunile hepatice cauzate de medicamentul comun anti-convulsiv - acidul valproic (vezi studiu AICI).
Într-un alt studiu, șobolanii cărora li s-a administrat vitamina U au prezentat leziuni renale mai puțin severe după ce au primit acid valproic decât cei cărora nu li s-a administrat vitamina U. Această substanță pare să reducă markerii inflamație.
Poate reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor
În timp ce unele dovezi susțin ideea că suplimentele cu vitamina U ajută la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride, dovezile rămân slabe.
De exemplu, un studiu cu eprubete sugerează că vitamina U poate preveni crearea de celule adipoase și reduce nivelul trigliceridelor, dar există puține studii relevante la om.
Poate ajuta la vindecarea rănilor și la protecția pielii
Vitamina U poate oferi o anumită protecție împotriva razelor ultraviolete (UV) ale soarelui și accelerează vindecarea rănilor.
Studiile pe animale raportează că aplicarea vitaminei U direct pe răni poate accelera închiderea plăgii. Mai mult, vitamina U pare să protejeze împotriva arsurilor și a altor daune cauzate de razele UV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.