Adulții mai în vârstă cu insuficiență de vitamina K prezintă un risc mai mare de dizabilitate mobilă, arată noi studii. Sursele dietetice de vitamina K includ varză kale, spanac, broccoli și alte legume verzi cu frunze. Unele alimente lactate conțin, de asemenea, vitamina K, potrivit medicalnewstoday.com.
Cercetătorii care au efectuat studiul spun că vitamina K poate fi implicată în procesul de invaliditate la vârste înaintate. Ei au publicat lucrarea lor într-o ediție recentă a The Journals of Gerontology: Series A.
Studiile anterioare au stabilit o legătură între vitamina K și afecțiuni pe termen lung care pot crește riscul de dizabilitate a mobilității. Aceste afecțiuni includ boala cardiovasculară și osteoartrita. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste cercetări nu a vizat relația directă dintre vitamina K și dizabilitatea mobilă.
M. Kyla Shea este autorul noului studiu și studiază vitamina K la Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University in Boston, MA.
Shea explică faptul că: "Nivelul scăzut de vitamina K a fost asociat cu debutul bolilor cronice care duc la dizabilitate, dar munca de a înțelege această legătură este în fază incipientă".
Dovezile noi se bazează pe studii anterioare care au asociat niveluri scăzute de vitamina K circulante cu viteza mai mică la mers și un risc mai mare de osteoartrita, a mai explicat Shea.
Mobilitatea, fundamentală pentru îmbătrânirea sănătoasă
Cercetătorii definesc de obicei mobilitatea drept "capacitatea de a se deplasa independent" dintr-un un loc în altul. Independența fizică este parte integrantă a îmbătrânirii sănătoase și a calității vieții adulților în vârstă. De la a fi capabili să iasă din pat, la deplasare și urcarea treptelor, o mare parte din activitatea zilnică implică mobilitate.
Un studiu din 2018 care a revizuit dovezile disponibile a sugerat că aproximativ 30% dintre adulții în vârstă au o mobilitate limitată.
Cele mai frecvente cauze ale handicapului mobil la persoanele în vârstă sunt debutul problemelor pulmonare, artrita și alte afecțiuni de lungă durată. O măsură comună a mobilității este capacitatea de a merge și de a urca scările.
Vitamina K este un grup de compuși solubili în grăsimi care au o structură chimică similară și sunt prezenți în unele alimente. Filochinona este principala formă de vitamina K și este prezentă în principal în legumele cu frunze verzi.
Pentru a evalua nivelul vitaminei K, Shea și colegii ei au măsurat doi biomarkeri din sânge: filicinona și matricea de proteină GLA necarboxilată (ucMGP), o proteină care necesită vitamina K. Ei observă că ucMGP în sânge crește atunci când nivelul de vitamină K este scăzut.
Datele pe care le-au analizat au provenit de la 688 de femei și 635 de bărbați din studiul Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) Study. Aproximativ 40% dintre participanți au fost negri, iar vârsta lor a variat între 70 și 79 de ani.
Studiul respectiv a evaluat mobilitatea la fiecare șase luni, pentru o perioadă cuprinsă între 6 și 10 ani.
Cercetătorii au definit dizabilitate mobilă atunci două dinte rapoartele întocmite consecutiv la interval de șase luni, în care au notat că se confruntă cu „o mulțime de dificultăț sau incapacități” pentru a finaliza aceeași provocare de mers și alpinism.
Niveluri scăzute ale markerilor din sânge, asociați cu o mobilitate limitată
Analiza a arătat că persoanele în vârstă care au avut cea mai mare probabilitate de a avea o mobilitate limitată și dizabilitate au fost cei cu niveluri scăzute de ficloquinonă din sânge. În special, cercetătorii au descoperit că mobilitatea limitată a fost de aproape 1,5 ori mai mare la cei cu niveluri scăzute de filochinonă din sânge, comparativ cu cei care au avut niveluri suficiente.
În plus, riscul de a dezvolta dizabilități de mobilitate pentru persoanele cu un nivel scăzut de filicinonă a fost aproape dublă față de cele cu niveluri suficiente.
Nu a existat o relație clară între limitarea mobilității sau dizabilitatea cu nivelele de ucMGP din sânge.
Rezultatele pentru bărbați și femei au fost în mare parte similare.
Cercetătorii solicită studii suplimentare pentru a confirma concluziile lor și pentru a clarifica mecanismele care ar putea lega vitamina K la mobilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.