Vitamina K are un rol deosebit de important în prevenirea sângerărilor, a hemoragiilor. În mod normal, vitamina K nu este utilizată în dietele obișnuite.
Vitamina K este, de fapt, un grup de compuși. Cei mai importanți sunt vitamina K1 și K2. K1 este obținută din vegetale cu frunze verzi, iar K2 se obține în general din carne, brânză și ouă, scrie webmd.com.
Vitamina K1 este principala formă de supliment de vitamină K disponibilă în S.U.A. Recent, unii oameni au încercat vitamina K2 pentru a trata osteoporoza și pierderea osoasă indusă de steroizi, însă cercetarea nu este elocventă. În acest moment nu există date suficiente pentru a recomanda utilizarea vitaminei K2 pentru osteoporoză.
Riscurile lipsei de vitamina K
Nivelul scăzut de vitamina K poate crește riscul de sângerări necontrolate, hemoragii. Deși deficiența de vitamina K este rară la adulți, este, totuși, destul de comună la copii nou-născuți.
Deși deficiența de vitamina K este rară, acest risc există în cazuri de afecțiuni ale tractului digestiv precum boala celiacă sau boala Chron, pentru că tratamentele acestora interferează cu absorbția vitaminei K. De asemenea, în caz de malutriție sau consum excesiv de alcool. În aceste cazuri se poate recomanda suplimente de vitamina K.
Nu s-au înregistrat efecte adverse ale vitaminei K observate la nivelurile găsite în alimente sau suplimente. Totuși, acest lucru nu exclude pericolul în czul unei doze mari. Cercetătorii nu au stabilit o doză maximă sigură.
Vitamina K se poate obține din surse naturale care includ legume precum spanacul, sparanghelul și broccoli sau fasole verde. De asemenea, puteți acoperi cerințele zilnice cu alimente care au cantități mai mici de vitamina K:
Riscuri, când iei vitamina K
Efectele secundare ale vitaminei K orale la dozele recomandate sunt rare. Dar multe medicamente pot interfera cu efectele vitaminei K. Acestea includ antiacide, anticoagulanți, antibiotice, aspirină și medicamente pentru cancer, convulsii, colesterol ridicat și alte afecțiuni.
Nu trebuie să utilizați suplimente de vitamina K, cu excepția cazului în care vă va spune medicul. Persoanele care utilizează anumite medicamente pentru probleme de inimă, tulburări de coagulare sau alte afecțiuni pot avea nevoie să-și urmărească cu atenție dieta pentru a controla cantitatea de vitamină K pe care o iau. Nu ar trebui să utilizeze suplimente de vitamina K decât dacă li se recomandă acest lucru de către medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.