Suplimentele alimentare sunt adesea căutate pentru beneficiile lor potențiale asupra sănătății, însă cercetările recente pun sub semnul întrebării siguranța acestora. Un studiu a scos la iveală dovezi că anumite suplimente, precum vitamina E și seleniul, pot crește riscul de cancer de prostată.
Riscurile Vitaminei E și Seleniului
Vitaminele și mineralele sub formă de suplimente au devenit o industrie de milioane, însă un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute a constatat că vitamina E și seleniul pot fi periculoase. Vitamina E este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății pielii și ochilor, precum și pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, seleniul este recunoscut pentru proprietățile sale antioxidante puternice.
Metodologie și rezultate
Studiul a analizat peste 35.000 de bărbați, împărțiți în patru grupuri care luau fie vitamina E, seleniu, un placebo, sau o combinație a acestora. Rezultatele au arătat că vitamina E a crescut riscul de cancer de prostată cu 63% la bărbații cu niveluri mai reduse de seleniu și cu 46% pentru cancerul de prostată de grad înalt. În plus, seleniul a fost asociat cu un risc mai mare cu 91% de cancer de grad înalt la bărbații cu niveluri mai mari de seleniu.
Concluzii
Studiul a fost întrerupt după aceste descoperiri alarmante, iar autorii cercetării au recomandat bărbaților să evite suplimentele de vitamina E și seleniu în doze care depășesc aportul recomandat.
"Aceste suplimente sunt populare - în special vitamina E - dar până acum niciun studiu mare, bine direcționat și bine condus nu a demonstrat vreun beneficiu pentru prevenirea vreunei boli cronice majore. Bărbații care folosesc aceste suplimente ar trebui să înceteze, punct. Nici seleniul, nici suplimentarea cu vitamina E nu aduce vreun beneficiu cunoscut, doar riscuri", a explicat autorul principal al studiului.
Alimente bogate în seleniu și vitamina E
Vitamina E - FOTO: Freepik@djvstock
Pentru a obține acești nutrienți din surse naturale, se recomandă:
Alimente bogate în seleniu:
- Linte
- Lapte și iaurt
- Fulgi de ovăz
- Spanac
- Ciuperci
- Ouă
- Orez brun
- Nuci de Brazilia
- Pui
- Curcan, potrivit Healthline.
Alimente bogate în vitamina E:
- Arahide
- Avocado
- Somon atlantic
- Semințe de floarea soarelui
- Ulei de germeni de grâu
- Migdale, potrivit Medical News Today.
Studiul subliniază importanța obținerii vitaminelor și mineralelor dintr-o dietă echilibrată și evitarea suplimentelor care pot aduce riscuri semnificative pentru sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.