Vitamina E, asociată cu un risc ridicat de cancer. Crește probabilitatea de a dezvolta cancer de prostată cu 63%

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
vitamina - FOTO: Freepik@cfff999
vitamina - FOTO: Freepik@cfff999

Această vitamină bună crește cu 63% riscul de a dezvolta cancer.

Vezi și: Arsurile la stomac, semn al cancerului esofagian. Dacă apar de două ori pe săptămână și sunt însoțite de alte simptome, mergi la medic

Vezi și: Prunele, aliat natural pentru sănătatea oaselor. Au o sursă importantă de Calciu

Un nou studiu a atras atenția asupra riscurilor potențiale ale suplimentelor cu vitamina E, sugerând că aceasta ar putea crește riscul de cancer de prostată cu până la 63%. În timp ce vitamina E este recunoscută pentru proprietățile sale antioxidante și beneficiile potențiale în prevenirea cancerului, cercetările recente ridică semne de întrebare.

Studiu

Studiul, publicat în Journal of the National Cancer Institute, a implicat peste 35.000 de bărbați care au fost împărțiți în patru grupuri, fiecare primind fie vitamina E, seleniu, un placebo, sau o combinație a celor două suplimente.

Rezultatele au arătat că vitamina E a fost asociată cu o creștere semnificativă a riscului de cancer de prostată de grad scăzut și ridicat, în special la bărbații cu niveluri scăzute de seleniu. De asemenea, seleniul a fost legat de un risc crescut de cancer de prostată de grad înalt la cei cu niveluri mai mari de seleniu.

Opiniile experților

Dr. Sam Watts, fondator al Mind Body Medical, a declarat că, deși vitamina E are beneficii anti-cancer, există dovezi care sugerează că aceasta ar putea contribui la daunele ADN-ului și ar putea accelera creșterea celulară, sporind astfel riscul de cancer, potrivit Express. Studiul a fost întrerupt din cauza frecvenței ridicate a cazurilor de cancer în rândul participanților.

Vezi și: Semnul banal al AVC-ului. Dr. Sorin Băilă: Nu vezi cu un ochi

Vezi și: Pierderea auzului, semnul neglijat al demenței. Utilizarea aparatelor auditive scade riscul de demență cu 45%

Beneficiile și controversele Vitaminei E

În ciuda acestui avertisment, alte cercetări sugerează că vitamina E poate avea efecte protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar și cel de sân. De exemplu, o cercetare publicată în Annals of Saudi Medicine a indicat o "reducere semnificativă" a incidenței cancerului de prostată în rândul utilizatorilor de vitamina E, deși acest beneficiu nu a fost observat pentru alte tipuri de cancer.

Vitamina E - FOTO: Freepik

Recomandări și precauții

În Marea Britanie, Prostate Cancer UK raportează că anual sunt diagnosticați peste 47.500 de bărbați cu cancer de prostată. Studiul recomandă evitarea suplimentelor de vitamina E în doze care depășesc doza recomandată. De asemenea, NHS sugerează că vitamina E poate fi obținută în mod adecvat prin dietă, fără necesitatea suplimentării.

Vezi și: Atrofia vaginală, afecțiunea specifică femeilor de peste 45 de ani. Dr. Răzvan Vintilescu: Mai frecventă decât ai crede

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când bei VIN sau țuică. Vlad Ciurea: Se stafidește. Doza de alcool este pentru fiecare în parte

Perspective viitoare

În concluzie, cercetările în domeniul vitaminelor și riscurilor de cancer sunt complexe și în continuă evoluție. În timp ce vitamina E prezintă potențiale beneficii, este esențial ca persoanele să fie informate și să consulte specialiști înainte de a începe orice regim de suplimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel