Vitamina D3, vitamina soarelui, și creșterea imunității.
Cercetătorii au investigat recent efectele genetice a vitaminei D, adică D2 și D3, și au descoperit că aceasta din urmă este responsabilă ci îmbunătățirea funcției imunitare, dar că efectele sale diferă în funcție de grupurile etnice.
De altfel, aceștia au afirmat că sunt necesare cercetări suplimentare pe un eșantion mai mare pentru a li se confirma rezultatele.
Vitamina D este crucială pentru menținerea sănătății oaselor, a funcției celulare și a funcției imunitare. Mai multe studii arată că nivelurile scăzute din această vitamină sunt legate de un risc crescut de fracturi, precum și de dezvoltarea unor tipuri de cancer, precum și boli cardiovasculare sau boli inflamatorii.
Dintre cele două tipuri de vitamina, vitamina D2 (ergocalciferol), apare în mod natural în plante și ciuperci, în timp ce D3 (colecalciferol), apare în produsele de origine animală.
Spre deosebire de vitamina D2, organismul poate produce vitamina D3 în piele atunci când se expune la radiațiile UVB de la lumina soarelui. Nu se știe încă dacă vitamina D2 și vitamina D3 au același efect asupra fiziologiei umane. Deși unele studii sugerează că suplimentarea pe termen lung cu vitamina D2 și D3 are efecte similare asupra concentrațiilor de vitamina D în sânge, altele raportează că suplimentele de D3 duc la concentrații mai mari decât cele de D2.
Ce spun studiile
În urma acestei analize genetice, cercetătorii au descoperit că vitamina D3 și vitamina D2 afectează diferite grupuri etnice în moduri distincte. De asemenea, aceștia au descoperit că vitamina D3 este legată de un sistem imunitar îmbunătățit la persoanele albe, în timp ce vitamina D2 nu este. Acest studiu a avut ca 335 de femei asiatice și europene, fiind formate grupuri ”mixte”, iar fiecare participant a primit câte 15 micrograme de vitamina D2, vitamina D și placebo, în fiecare zi, timp de 12 săptămâni.
Astfel, la finalul studiului, cercetătorii au observat că nivelurile de vitamina D în grupul de tratament cu vitamina D3 au crescut cu 59% și, respectiv, 166% în rândul persoanelor de etnie albă și, respectiv, de origine sud-asiatică. Între timp, nivelurile de vitamina D3 au scăzut cu 23% și 29% în rândul celor din grupul placebo și cu 52% și 53% în rândul celor care au luat vitamina D2.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu vitamina D2 și D3 a redus 13% din aceleași gene și a redus în mod unic 28% și, respectiv, 59%.
De unde ne luăm vitamina D3
Pentru a trata și preveni deficitul de vitamina D3, este recomandat consumul de alimente bogate în vitamina D3: pește gras (somon, macrou, cod, hering, sardine), lactate, tofu, carne de vită (în special ficatul de vită), carne de porc, ciuperci, ulei de ficat de cod, gălbenuș de ou și cereale fortificate cu vitamina D3; dar și statul la soare, însă fără a exagera, în jur de 10-15 minute de 2-3 ori pe săptămână. De altfel, medicii recomandă ca în sezonul rece, din septembrie până în aprilie (adică lunile cu R), să fie suplimentat aportul de vitamina D3.
Vezi și: Vitamina D3 este bună contra infecțiilor precum COVID-19. Vitamina D2 e inutilă. STUDIU
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.