Vitamina D, un aliat în lupta împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%

Monika Baciu |
Data publicării:
vitamina d - FOTO: Freepik@ rimsha52
vitamina d - FOTO: Freepik@ rimsha52

Vitamina care luptă împotriva cancerului. Scade riscul de deces asociat cancerului cu 12%.

Vezi și: Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață

Un nou studiu sugerează că vitamina D ar putea avea un rol esențial în reducerea mortalității cauzate de cancer. Cercetătorii au descoperit că administrarea zilnică a acestui nutrient ar putea contribui la scăderea riscului de deces asociat bolii cu până la 12%.

Studiul realizat de Centrul German de Cercetare a Cancerului

Un studiu amplu, realizat în 2023 de Centrul German de Cercetare a Cancerului, a analizat rezultatele a 14 trialuri clinice desfășurate pe un eșantion de aproape 105.000 de persoane. Cercetătorii au căutat să identifice legătura dintre deficiențele de vitamine și rata mortalității prin cancer.

Deși concluziile finale nu au fost definitive, s-a observat o diferență notabilă în funcție de frecvența administrării vitaminei D3. În patru studii unde au fost utilizate doze mari, administrate sporadic, nu s-a constatat nicio influență asupra mortalității prin cancer. În schimb, în cele 10 studii unde suplimentarea a fost zilnică, rezultatele au indicat o reducere cu 12% a deceselor cauzate de cancer.

"Am observat această reducere de 12% a mortalității prin cancer după administrarea nespecifică a vitaminei D3, atât la persoane cu deficit de vitamina D, cât și la cele fără această carență. Putem astfel presupune că efectul este semnificativ mai mare pentru cei care suferă de un deficit real de vitamina D", a explicat epidemiologul Ben Schöttker.

Vezi și: Tromboza venoasă cerebrală, asociată cu un risc crescut de cancer

Posibile efecte asupra microbiomului intestinal

Cercetări recente, realizate în 2024, sugerează că vitamina D ar putea influența flora intestinală, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra imunoterapiei oncologice și a imunității antitumorale.

Studiul a fost realizat pe șoareci, iar rezultatele nu pot fi încă extrapolate la oameni. Cu toate acestea, specialiștii rămân optimiști. Profesorul Caetano Reis e Sousa, de la Francis Crick Institute, a explicat cum Vitamina D ar putea contribui la reducerea riscului de deces asociat cancerului.

"Descoperirea noastră a fost surprinzătoare – vitamina D poate regla microbiomul intestinal, favorizând un tip de bacterii care oferă șoarecilor o mai bună imunitate împotriva cancerului.

Acest lucru ar putea deveni important în tratamentele oncologice pentru oameni, dar încă nu înțelegem exact mecanismul prin care vitamina D acționează asupra microbiomului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra că corectarea unui deficit de vitamina D poate aduce beneficii în prevenirea sau tratarea cancerului", a explicat prof. Caetano Reis e Sousa.

Vitamina D - FOTO: Freepik@pvproduction

Atenție la administrarea vitaminei D

În prezent, aproximativ unul din șase adulți din Marea Britanie suferă de un deficit de vitamina D. Acesta poate fi corectat prin suplimente sau prin consumul unor alimente bogate în acest nutrient, precum peștele gras, carnea roșie, gălbenușul de ou sau anumite tipuri de cereale. De asemenea, expunerea moderată la soare poate stimula producția naturală de vitamina D în organism.

Cu toate acestea, experții avertizează că nu există dovezi suficiente care să demonstreze o legătură clară între nivelul vitaminei D și riscul de cancer. Dr. Nisharnthi Duggan, manager de informații în cercetare la Cancer Research UK, subliniază că deficitul poate cauza probleme de sănătate.

Vezi și: Uleiul de măsline, arma secretă împotriva bolii coronariene. Beneficiile uleiului de măsline, susținute de studii

"Știm că deficitul de vitamina D poate cauza probleme de sănătate. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să asocieze nivelurile de vitamina D cu riscul de cancer.

Această cercetare preliminară pe șoareci, împreună cu analiza unor date din populația daneză, încearcă să reducă acest deficit de dovezi. Deși rezultatele sugerează o posibilă legătură între vitamina D și răspunsurile imune la cancer, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru", a subliniat dr. Nisharnthi Duggan, potrivit Surrey Live.

De asemenea, specialiștii recomandă prudență în ceea ce privește expunerea la soare. Dr. Duggan subliniază importanța protecției împotriva razelor UV.

"Puțină expunere la soare ajută organismul să producă vitamina D, dar nu este nevoie să facem plajă pentru a obține acest beneficiu. Majoritatea oamenilor pot sintetiza suficientă vitamină D prin expuneri scurte la soarele verii. În același timp, știm că protejarea pielii împotriva soarelui reduce riscul de cancer, așa că este important să căutăm umbra, să purtăm haine de protecție și să aplicăm cremă cu factor de protecție solară atunci când soarele este puternic", a mai subliniat dr. Duggan.

Deși studiile sugerează un potențial beneficiu al vitaminei D în reducerea mortalității prin cancer, cercetările sunt încă în fază incipientă. Administrarea zilnică pare să aibă efecte mai clare decât dozele ocazionale, însă specialiștii avertizează că este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma această legătură. În prezent, menținerea unui nivel optim de vitamina D printr-o alimentație echilibrată și expunere moderată la soare rămâne cea mai sigură recomandare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel