Studiul a fost publicat în decembrie 2015 în revista Neurology de către o echipă condusă de dr. Peter A. Calabre de la Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland şi a vizat stabilirea utilităţii vitaminei D3 ca terapie imunomodulatoare în scleroza multiplă. Autorii au arătat că nivelele serice scăzute de 25(OH) D sunt asociate cu un risc crescut de apariţie a sclerozei multiple, ca atare au iniţiat acest studiu în care să se evalueze efectele imunologice ale administrării de doze mari de vitamina D.
Experimentul care arată o ameliorare a stării de sănătate
40 de pacienţi cu scleroză multiplă recurentă-remisivă au primit doze zilnice mari (10,400 IU) sau mici (800 IU) de vitamina D timp de 6 luni. Ambele grupuri au pornit de la nivele identice de 25(OH) D: 27 ng/mL, dar cei ce au primit dozele mari au crescut în medie mai mult (34.9 ng/mL) faţă de celălalt grup (6.9 ng/mL). Pacienţii care luau doze mari de vitamina D au avut o scădere a proporţiei între celulele T producătoare de interleukina (IL)-17, celulele T CD161 şi celulele efectoare T CD4+, care se crede a fi cauza majoră a imunopatogenezei sclerozei multiple.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.