Experți de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, SUA, spun că riscul de a avea artrită poate fi redus prin consumul zilnic de suplimente de vitamina D și acizi grași Omega 3.
La cercetarea pe cinci ani au participat aproape 26.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani. Un grup a primit o doză zilnică de vitamina D, un alt grup – placebo, al treilea grup - un supliment zilnic de 1.000 mg omega-3 și al patrulea grup - tot placebo. După cinci ani, cazurile raportate de boală autoimună au fost confirmate cu ajutorul dosarelor medicale. Cei cu documentație insuficientă au fost clasificați drept cazuri probabile. Dintre pacienții care au primit vitamina D, doar 123 au dezvoltat o afecțiune autoimună, comparativ cu 155 din grupul placebo. Oamenii de știință au calculat că aceasta este o reducere de 22%.
Autoarea studiului, dr. Jill Hahn, a spus, în ciuda faptului că bolile autoimune sunt comune la adulții în vârstă, medicii nu aveau până acum nicio modalitate de a reduce riscul oamenilor: ”bolile autoimune sunt frecvente la adulții în vârstă și afectează negativ sănătatea și speranța de viață. (...) Până acum, nu am avut nicio modalitate dovedită de a le preveni, iar acum, pentru prima dată, o facem”.
Despre concluzia studiului, dr Karen Costenbader, expert în boli autoimune la Brigham's, a precizat: ”Aceasta este prima dovadă directă pe care o avem că suplimentarea zilnică poate reduce incidența bolilor autoimune și ceea ce pare a fi un efect mai pronunțat după doi ani de suplimentare cu vitamina D”.
Cercetătorii mai susțin că descoperirile lor s-ar putea să nu se aplice persoanelor care dezvoltă boli autoimune la începutul vieții și că pacienții ar trebui să fie urmăriți mai mult timp pentru a determina cât timp protejează împotriva suplimentelor.
Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar nu reușește să facă distincția între celulele normale și entitățile străine. Acest lucru îl face să atace țesutul sănătos, declanșând o serie de probleme în funcție de natura afecțiunii. Psoriazisul, artrita reumatoida si lupusul sunt trei dintre cele mai frecvente afectiuni autoimune, arată dailymail.co.uk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.