Pe măsură ce ne apropiem de sezonul de răceli și gripă, mulți oameni recurg la vitamine și minerale pentru a-și întări imunitatea. Totuși, conform experților, simpla administrare a suplimentelor nu este suficientă. Există o ordine optimă pentru administrarea acestor nutrienți, iar acest lucru poate afecta eficacitatea lor.
De ce contează ordinea administrării vitaminelor
"Nutrienții nu funcționează în izolare. Ei interacționează pentru a sprijini funcțiile organismului și se ajută reciproc în absorbție", explică Madalena Vieira Costa, nutriționist, potrivit Express.
Se pare că unele vitamine și minerale funcționează mai bine când sunt luate împreună, în timp ce altele pot bloca absorbția reciprocă dacă nu sunt administrate corect. Prin urmare, deși o multivitamină ar putea părea convenabilă, nu este întotdeauna cea mai bună alegere pentru a corecta deficiențe specifice.
Vezi și: Vitamina D, cheia pentru sănătatea cardiometabolică. Reglează tensiunea, glicemia și colesterolul
Vitamine - FOTO: Freepik@lisheathrow
Asocieri esențiale pentru a spori imunitatea
Pentru a preveni bolile sezoniere, experții recomandă combinarea magneziului cu vitamina D, o "pereche puternică" pentru sănătatea imunitară. Cercetările indică faptul că magneziul ajută la conversia vitaminei D inactive în forma sa activă, esențială pentru susținerea imunității.
Potrivit nutriționiștilor, această asociere poate reduce inflamația, susține producția de celule imunitare și ajută la gestionarea stresului – elemente-cheie pentru a combate boli precum gripa.
Știința din spatele activării vitaminei D
"Puțini oameni realizează că suplimentele de vitamina D sunt adesea inactive când sunt ingerate", explică Vieira Costa.
Magneziul este esențial în acest proces, deoarece ajută la conversia vitaminei D inactive în forma pe care corpul o poate folosi. Fără suficient magneziu, beneficiile suplimentelor de vitamina D ar putea fi limitate.
Interacțiuni medicamentoase
Deși aceste asocieri de suplimente pot fi benefice, experții recomandă precauție.
"Magneziul poate interacționa cu anumite medicamente și are numeroase contraindicații, care pot depăși beneficiile suplimentării", avertizează Vieira Costa.
Este important să consultați un medic înainte de a adăuga vitamine sau minerale noi în rutina zilnică, pentru a evita efectele secundare sau interacțiunile nedorite. Administrarea vitaminelor în ordinea corectă vă poate susține sistemul imunitar și valorifica beneficiile suplimentelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.