Vitamina D scade sau crește riscul de deces timpuriu. Depinde câtă iei! STUDIU

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina B7 îți poate influența rezultatul analizelor de laborator
Vitamina B7 îți poate influența rezultatul analizelor de laborator

Un aport normal de vitamina D poate să scadă riscul de deces timpuriu în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, arată un studiu norvegian. Dar, atenție la ce cantitate luați! O cantitate prea mică sau prea mare de vitamină D are exact efect invers! Așa că, mergeți la doctor pentru analize!

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Bergen (UiB) concluzionează că persoanele suferă de boli cardiovasculare dar au un aport normal de vitamina D, au un risc de timpuriu ca o consecință a bolii mai mic cu 30%. Contează însă cantitatea.

„Am descoperit că o cantitate potrivită de vitamina D reduce riscul de deces în mod substanțial. Cu toate acestea, în cantități prea mari sau prea mici aportul de vitamina D poate crește riscul de deces”, atrage atenția profesorul Jutta Dierkes de la Departamentul de Medicină Clinică, UiB, care a condus studiul.

Studiul a presupus analizarea a aproape 4.000 de pacienți cu boli cardiovasculare, începând din anul 2000, pentru o perioadă de 12 ani. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani la începutul studiului.

Recomandări dificile

Studiul a arătat că este benefic să ai valori de vitamina D în sânge între 42 până la 100 nmol / l. Dacă aveți valori mai mari sau mai mici, aveți un risc mai mare de a muri de boala cardiovasculară.

Potrivit lui Dierkes, este dificil să se dea o recomandare generală despre cât de multe suplimente de vitamina D ar trebui să ia pacienții.

„Cantitatea optimă de supliment de vitamina D diferă de la o persoană la alta, depinde de locul în care trăiești și de ce fel de dietă ai", subliniază Dierkes.

De exemplu, țările nordice recomandă un aport de 10 micrograme pe zi, din toate sursele, de vitamina D, SUA recomandă 15 micrograme și Germania 20.

„Chiar dacă norvegienii au parte de mai puțin soare decât germanii, au însă mai mult pește în dieta lor. Peștele și uleiul de ficat de cod sunt surse importante pentru vitamina D în timpul iernii, pe lângă activitățile fizice în aer liber, în timpul verii", explică Dierkes.

Nivelurile de vitamina D trebuie măsurate

Dierkes îi sfătuiește pe toți cei care au boli cardiovasculare să meargă la doctor ca să-și măsoare nivelul de vitamina D, astfel încât acestea să poată fi mai bine reglementate și nevoia de suplimente evaluată corect.

„În plus, este important să se ia în considerare faptul că nivelurile de vitamina D variază sezonier. O măsurătoare în luna septembrie nu va avea aceleași rezultate ca în ianuarie, în țările nordice", arată acesta.

„Nivelurile din ianuarie sau februarie sunt adesea mai mici din cauza lipsei soarelui, care induce producerea formei din piele a vitaminei D", spune Jutta Dierkes, într-un material dat publicității de Universitatea Bergen.

Studiul, integral (open access), poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel