Suplimentele de vitamina D nu previn formele severe ale infecției COVID, cum s-a crezut până acum, în baza unui studiu științific. O cercetare recentă, realizată pe mari seturi de date europene, care a analizat legătura dintre nivelurile de vitamina D și COVID, susține că nu există suficiente dovezi științifice care să întărească legătura directă între deficiența de vitamina D și COVID. Cercetătorii au analizat înregistrările persoanelor cu anumiți markeri genetici care îi fac predispuși la deficiențe de vitamina D, lucru care nu este influențat de factori precum vârsta și alte condiții de bază. Nu au găsit dovezi pentru ideea că suplimentele protejează împotriva Covid.
O altă cercetare, pe aceeași temă, a urmărit prevalența deficitului de vitamina D în 24 de țări europene cu datele privind infecțiile, recuperarea și mortalitatea COVID. ”Există o supraîncărcare a informațiilor despre beneficiile vitaminei D ... vitamina D a fost lăudată pentru prea multe lucruri, (...) chiar dacă avem date foarte limitate pentru asta", consideră autorul principal al acestei cercetări, dr. Michael Chourdakis de la Universitatea Aristotel, Grecia. Potrivit acestuia, studiul a fost solid metodologic și datele nu au arătat nicio corelație semnificativă între infecțiile cu vitamina D și COVID, recuperare sau mortalitate.
Autorul unui alt studiu, Brent Richards de la Universitatea McGill, consideră că ”datele de astăzi sugerează că vitamina D nu va proteja împotriva rezultatelor COVID”, notează The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.