Nivelurile scăzute de vitamina D (deficiența severă) nu duc la accidente vasculare cerebrale (AVC), dar pot rezulta din ele, potrivit celui mai recent studiu care privește relația dintre ele.
Vitamina D este cunoscută mai ales pentru a ajută organismul să absoarbă calciu, care contribuie la sănătatea oaselor. Dar cercetările din ultimele decenii au analizat, de asemenea, dacă nivelurile de vitamina D afectează bolile cardiovasculare, deși cu rezultate inconsistente.
Noul studiu a analizat nivelurile de vitamina D în rândul a 9.680 de persoane din orașul olandez Rotterdam. S-a descoperit că persoanele cu un nivel scăzut de vitamina cel mai probabil avuseseră un accident vascular cerebral în trecut.
După ce au exclus din studiu persoanele care au avut deja un accident vascular cerebral, cercetătorii au urmărit grupul rămas timp de 10 ani. Ei nu au găsit nicio asociere între nivelurile de vitamina D și riscul mai mare de accident vascular cerebral. Totuși, au observat că persoanele care au avut un accident vascular cerebral în timpul perioadei de urmărire aveau aveau un risc mai mare să aibă o deficiență severă de vitamina D.
Motivul din spatele acestui fapt nu a fost explorat de cercetători, a declarat dr. Kamran Ikram, autorul principal al studiului publicat ieri, în jurnalul de specialitate Stroke al American Heart Association (Asociaia Americană a Inimii).
„Când am început acest studiu, întrebarea noastră de bază a fost să vedem dacă nivelul de vitamina D procură accidentul vascular cerebral. Ne-am uitat doar la o bucată mică și minusculă a puzzle-ului", a explicat dr Ikram, profesor de neurologie și epidemiologie la Erasmus University Medical Center, din Rotterdam, Olanda. „Întrebarea este acum, odată ce cineva are un accident vascular cerebral, trebuie să facem ceva cu vitamina D? Întrebarea pe care nu am abordat-o în acest studiu."
Studiul a sugerat că persoanele care au un accident vascular cerebral „poate avea o producție limitată de vitamina D din cauza expunerii reduse la lumina soarelui și a calității dietei, printre alți factori". Dar Ikram a spus că nu există dovezi clare care să sprijine administrarea suplimentelor de vitamina D pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral.
Concluzii care se bat cap în cap
Când vine vorba de legătura dintre cele două, cercetătările existente au concluzii care se bat cap în cap. Spre exemplu, o compilație recentă de studii anterioare arată un risc crescut de accident vascular cerebral la persoanele care au avut un nivel foarte scăzut de vitamina D. Cu toate acestea, un alt studiu lansat pe 6 august, anul curent a descoperit că administrarea suplimentelor de vitamina D, împreună cu calciul, ar putea crește riscul de accident vascular cerebral.
Vitamina D se poate acumula în organism la niveluri toxice atunci când este luată în exces, a spus dr. Tanya Turan, un neurolog care nu a fost implicat în studiul olandez publicat ieri.
„Publicul larg nu știe asta. Oamenii cred că atunci când vine vorba de vitamine - cu cât iau mai mult, cu atât e mai bine, mai sănătoși vor fi", a spus Turan, profesor de neurologie vasculară la Universitatea Medicală Carolina de Sud din Charleston. „Dar oamenii care mănâncă o dietă normală, echilibrată, nu au nevoie de suplimente cu vitamine. Cea mai mare parte a ceea ce aveți nevoie veți obține prin dietă, și o cantitate ușoară din a la soare".
În timp ce unele cercetări sugerează că tratarea nivelurilor scăzute de vitamina D după un accident vascular cerebral poate duce la o mai bună recuperare a pacienților, sunt necesare mai multe studii în acest sens, a spus Turan. „Când vine vorba de deficiență de vitamina D, este probabil mai bine să încercați să identificați care este cauza care stă la baza acesteia - există o problemă de absorbție intestinală? Există o alimentație proastă?"
„În cazurile în care deficitul sever de vitamina D este detectat, are sens să suplimentăm din alte motive, cum ar fi sănătatea oaselor și toate celelalte motive care arată că vitamina D poate fi beneficia", a spus Turan. Dar, spune ea, luarea suplimentelor cu vitamine trebuie să fie justificată și analizată de un medic, așa că nu vă repeziți să cumpărați capsule-minune de la supermarket. „A lua vitamina D numai pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale nu pare în acest moment justificat", a explicat specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.