Vertijul este o tulburare de echilibru care apare, în general, din cauza unei probleme în mecanismul de echilibru aflat în urechea internă sau din cauza infecțiilor (otite) acumulate de-a lungul timpului.
Dar cercetătorii au descoperit că dacă iei vitamina D și calciu de două ori pe zi asta reduce riscul de a face un episod de vertij. Studiul (link direct studiu) în cauză a fost publicat în 5 august 2020, în numărul online al Neurology, jurnalul Academiei Americane de Neurologie.
„Studiul nostru sugerează că pentru persoanele cu vertij paroxistic pozițional benign, luarea unui supliment de vitamina D și calciu este o modalitate simplă, cu risc redus de a preveni reapariția vertijului", a spus dr Ji-Soo Kim, doctor în științe medicale, de la Colegiul Național de Medicină din Seul, Coreea de Sud. „Este deosebit de eficient dacă aveți niveluri scăzute de vitamina D din start”.
Vertijul paroxistic pozițional benign se întâmplă atunci când o schimbare a poziției capului vă dă o senzație de rotire bruscă. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de vertij. Tratamentul include un consult la medic, care efectuează o serie de mișcări ale capului care schimbă particulele în urechi care provoacă vertijul, dar afecțiunea tinde să reapară frecvent. Aproximativ 86% dintre persoanele cu această formă de vertij consideră că le afectează viața de zi cu zi sau îi determină să lipsească la serviciu.
Studiul a analizat 957 de persoane din Coreea de Sud cu vertij paroxistic pozițional benign care au fost tratate cu succes prin mișcări ale capului. Participanții au fost separați în două grupuri, unul de intervenție și unul de observație.
Efecte majore la cei cu deficiențe grave de vitamina D
Celor 445 de persoane din grupul de intervenție le-a fost măsurat nivelul de vitamina D la începutul studiului. Celor 348 de persoane cu niveluri de vitamina D sub 20 nanograme pe mililitru (ng / ml) le-au fost administrate suplimente cu 400 de unități internaționale de vitamina D și 500 miligrame de calciu de două ori pe zi, în timp ce celor cu niveluri de vitamina D egale sau mai mari de 20 ng / mL nu le-au fost administrat suplimente.
Cele 512 de persoane din grupul de observație nu și-au monitorizat nivelul de vitamina D și nu au primit suplimente.
Cei din grupul de intervenție care au luat suplimentele au avut o rată de recurență mai mică pentru episoadele de vertij după o medie de un an decât cei din grupul de observație. Persoanele care au luat suplimente au avut o rată medie de recurență de 0,83 ori pe persoană-an, comparativ cu 1,10 ori pe persoană-an pentru cei din grupul de observație sau o reducere de 24% a ratei anuale de recurență.
Cercetătorii spun că un beneficiu mai mare a fost înregistrat la cei care aveau o deficiență mai mare de vitamina D la începutul studiului. Cei care au avut început niveluri de vitamina D mai mici de 10 ng / ml au înregistrat o reducere de recurență anuală cu 45%, în timp ce cei care au început cu niveluri de vitamina D între 10 și 20 ng / ml au înregistrat doar o reducere de 14%. Un total de 38% dintre persoanele din grupul intervențional au avut un alt episod de vertij, comparativ cu 47% dintre cei din grupul de observație.
„Rezultatele noastre sunt captivante, deoarece până acum, a merge la medic pentru a efectua mișcări ale capului a fost principala modalitate prin care tratăm vertijul paroxistic pozițional benign”, a spus dr Kim. „Studiul nostru sugerează că un tratament ieftin, cu risc scăzut, cum ar fi vitamina D și comprimatele de calciu, poate fi eficient în prevenirea acestei tulburări comune și frecvent recurente”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.