Vitamina D este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K). Doar 20% din vitamina D provine din dieta noastră, iar restul de 80% este furnizat de pielea noastră, prin expunerea la razele solare UV-B.
Multe beneficii pentru sănătate sut asociate cu vitamina D, iar deviciența vitamiei este asociată cu o serie de riscuri, potrivit medicinenet.com.
Boli autoimune: diabetul de tip 1, scleroza multiplă, lupus, poliartrita reumatoidă, boala tiroidiană autoimună, cancer sau tulburări cognitive, boala Parkinson, boala Alzheimer, schizofrenia, depresia, tulburările de anxietate, demența și, la adulții mai în vârstă, declin cognitiv.
O analiză a raportat un risc de 2,4 ori mai mare de tulburări cognitive la persoanele cu niveluri scăzute de vitamină D comparativ cu cele cu niveluri adecvate.
Boli cardiovasculare (boli de inimă): Deficitul de vitamina D este asociat cu o creștere a tensiunii arteriale, hiperlipidemie, boală vasculară periferică, boală coronariană, infarct miocardic, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Efectele antiinflamatorii ale vitaminei D pot fi motivul pentru aceasta, iar în prezent se desfășoară studii care analizează această relație.
O revizuire a șase studii care au inclus peste 6.400 de persoane a constatat că pacienții cu boală arterială periferică (PAD) au avut niveluri mai mici de vitamina D și că insuficiența de vitamina D poate contribui la dezvoltarea de PAD mai avansate.
Infecţii: O revizuire a 12 studii, incluzând 2.279 de copii, a constatat că copiii cu infecții respiratorii inferioare (LRTI) au avut un nivel semnificativ mai scăzut al vitaminei D, comparativ cu un alt grup de control (care nu au suferit infecții).
Obezitate, boală scheletică: Vitamina D favorizează absorbția calciului în intestin și menține nivelurile de calciu din sânge pentru a permite mineralizarea normală a osului. Un deficit sever de vitamina D poate provoca miopatie, care poate provoca slăbiciune musculară și durere.
Suplimentele de vitamina D, efecte favorabile
Suplimentarea cu vitamina D poate inversa acest lucru și poate îmbunătăți echilibrul. Suplimentarea 700-1.000 UI / zi de vitamina D3 s-a dovedit a reduce eventualele scăderi cu 19% -26%. Vitamina D3 la o doză mai mare de 800 UI / zi, administrată cu calciu, a arătat că reduce riscul de fracturi cu 10% -15%.
Un alt avantaj pentru corectarea deficitului de vitamina D a fost observat în scăderea durerii genunchiului și a șoldului. Un studiu a 769 de adulți în vârstă de 50-80 de ani, a constatat că deficitul moderat de vitamina D prezice incidența sau agravarea durerii de genunchi pe o perioadă de cinci ani și, eventual, durere de sold peste 2,4 ani.
Efectele vitaminei D, în studii și cifre
Cercetările au arătat că cei cu niveluri de vitamina D din sânge de peste 25 ng/ml au avut un risc redus cu 43% a diabetului de tip 2, în comparație cu cei cu niveluri sub 14 ng/ml. Valorile adecvate ale vitaminei D au fost asociate cu îmbunătățirea nivelului zahărului din sânge și a rezistenței la insulină scăzută în unele studii.
Nivelurile adecvate de vitamina D au fost, de asemenea, legate de îmbunătățirea funcției renale, a disfuncției erectile, apneea de somn, retinopatia diabetică și episoadele maniacale scăzute la pacienții bipolari. Există cercetări în curs de desfășurare pentru a stabili legăturile cu deficitul de vitamină D și creșterea prevalenței astmului și a alergiilor, autismului, nașterii prematură, diabetului gestațional și preeclampsiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.