Vitamina D, când te protejează împotriva cancerului

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Vitamina D este cunoscută pentru efectele ei asupra sistemului imunitar. Multe studii au legat-o de protecția împotriva cancerului, altele însă nu. Cercetătorii au reușit să găsească factorul care le diferențiază pe persoanele care pot beneficia de protecție vitaminei D împotriva bolilor precum cancerul.

Un nivel bun al vitaminei D aduce beneficii atât în ​​prevenirea cancerului, cât și în îmbunătățirea prognosticului mai multor tipuri de cancer, potrivit unui nou studiu de cercetare. Efectele anti-cancer ale vitaminei D sunt deosebit de pronunțate în prevenirea și tratarea cancerului de colon și a cancerului de sânge. În plus, receptivitatea ridicată a vitaminei D poate fi legată de un risc mai mic de cancer. Sensibilitatea la vitamina D variază între indivizi, afectând nevoia lor de suplimentare cu vitamina D.

Vitamina D este cunoscută pentru rolul său crucial în sănătatea oaselor, dar autorii subliniază că reglează și sistemul imunitar, iar efectele sale anti-cancer sunt mediate în principal de celulele imune, cum ar fi monocitele și celulele T. Vitamina D își exercită efectele prin intermediul receptorului de vitamina D (VDR), care este un factor de transcriere implicat în expresia și reglarea epigenetică a numeroase gene.

Potrivit revizuirii, studiile care se concentrează pe efectul vitaminei D asupra diferitelor tipuri de cancer oferă cea mai puternică dovadă a beneficiilor sale în cancerul colorectal și în cancerul de sânge, cum ar fi leucemii și limfoame. Vitamina D este importantă atât pentru diferențierea celulelor sanguine în timpul hematopoiezei, cât și pentru celulele sistem adulte în regenerarea rapidă a țesuturilor, cum ar fi colonul sau pielea. Un nivel prea scăzut de vitamina D duce la o funcție suboptimă a VDR și la un risc crescut ca aceste celule să nu se diferențieze pe deplin și să înceapă să se transforme în celule canceroase necontrolate în creștere.

Receptivitatea la vitamina D, definitorie în succesul tratamentului

Nivelul scăzut al vitaminei D a fost asociat chiar și cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân și de prostată. Măsurată la nivelul de 25 de hidroxivitamină D în sânge, a fost asociată cu o incidență mai mare a cancerului și un prognostic mai slab. Cu toate acestea, suplimentarea cu vitamina D nu  demonstrat în mod constant că reduce mortalitatea prin cancer în studiile controlate aleatoriu. Potrivit autorilor revizuirii, impactul vitaminei D ar putea fi arătat mai clar dacă participanții ar fi împărțiți în grupuri diferite în funcție de receptivitatea lor individuală la vitamina D și de rezultatele de sănătate analizate în legătură cu modificările stării individuale de vitamina D.

Grupul de cercetare al profesorului Carlberg a arătat anterior că indivizii diferă prin răspunsul lor molecular sau prin sensibilitatea la suplimentarea cu vitamina D. De exemplu, 25% din populația finlandeză par a avea un răspuns scăzut, având nevoie de o doză mai mare de suplimentare cu vitamina D pentru a atinge beneficiul clinic complet. În ceea ce privește riscul de cancer, la persoanele cu receptivitate crescută la vitamina D este de așteptat ca vitamina să aibă un efect protector. Conform recenziei, un nivel bun al vitaminei D este benefic în prevenirea cancerului general. Există mai puține dovezi ale utilității sale în tratamentul cancerului.

 

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel