Vitamina D ajută memoria, dar în cantități mari încetinește reacțiile

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
În cantitate prea mare vitamina D încetinește reacțiile
În cantitate prea mare vitamina D încetinește reacțiile

Vitamina D poate stimula memoria, învățarea și luarea deciziilor la adulții în vârstă. Dar cât de multă vitamină D să iei ca să nu devină nocivă? După un anumit nivel încetinește reacțiile. 

Un studiu unic condus de cercetători de la Universitatea Rutgers a constatat că femeile în vârstă supraponderale și obeze care au luat mai mult de trei ori doza zilnică recomandată de vitamina D au prezentat îmbunătățiri ale memoriei și ale învățării - dar au avut și timpi de reacție mult mai lenți. Cercetătorii consideră că timpul de reacție mai lent poate crește riscul de cădere în rândul persoanelor în vârstă.

Cercetătorii, al căror studiu a fost publicat pe 14 februarie 2019 în Jurnalele de Gerontologie: Seria A (Journals of Gerontology: Series A), au folosit computere pentru a evalua impactul vitaminei D asupra funcției cognitive. Ei au evaluat trei grupuri de femei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani într-un studiu randomizat controlat.

Un grup a luat doza zilnică recomandată de 600 de unități internaționale (UI), echivalentul a 15 micrograme de vitamină D, în fiecare zi, timp de un an. Un alt grup a luat 2.000 de UI pe zi, iar al treilea a luat 4.000 de UI. Toate femeile au beneficiat de consiliere privind stilul de viață și au fost încurajate să slăbească puțin.

La ce nivel încep problemele

Cercetătorii au descoperit că memoria și învățarea au fost îmbunătățite în grupul care a luat 2.000 UI pe zi, dar nu în grupul care a luat doze mai mari. Pe lângă asta, timpul de reacție al femeilor a prezentat o tendință de a fi mai lent la grupul cu 2.000 UI pe zi și a fost semnificativ mai lent la cel cu dozele mai mari.

„Timpul de reacție mai lent poate avea și alte rezultate negative, cum ar fi creșterea riscului de cădere și de fracturi", a spus autorul principal Sue Shapses, profesor la Departamentul de Științe Nutriționale de la Universitatea Rutgers din New Brunswick și director al Grupului de Obezitate din New Jersey.

„Alți cercetători au constatat că suplimentarea de vitamina D la aproximativ 2.000 UI sau mai mult, zilnic, duce la un risc mai mare de cădere, dar nu au înțeles cauza, constatările echipei care indică un timp de reacție mai lent pot fi un răspuns. (...) Mulți oameni cred că cu cât ei mai multă vitamină D cu atât e mai bine, dar studiul nostru arată că nu este întotdeauna așa", a continuat ea.

Shapses a spus că 4.000 UI de vitamina D pe zi ar putea să nu fie o problemă pentru persoanele mai tinere, dar pentru persoanele în vârstă ar putea compromite mersul pe jos sau păstrarea echilibrului pentru a evita căderea, deoarece timpul lor de reacție va fi mult mai lent decât normal. Aceasta este deocamdată o prezumție până ce studii viitoare vor arăta legătura exactă dintre nivelul vitaminei D, cogniția și pierderea echilibrului, a adaugat ea.

De ce e nevoie de vitamina D

Vitamina D - cunoscută pentru importanța sa pentru sănătatea osoasă - este obținută prin expunerea la soare și din unele alimente. Cercetătorii au descoperit de asemenea că vitamina D are un impact major asupra modului în care funcționeaza organismul, inclusiv creierul.

Insuficiența cognitivă și demența reprezintă probleme semnificative de sănătate publică, în special în ceea ce privește îmbătrânirea, notează studiul. Dovezile arată că vitamina D joacă un rol în cogniție și funcționarea normală a sistemului nervos central.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel