Vitamina care ucide celulele canceroase. Are efect antiinflamator și reduce tumorile

Monika Baciu |
Data publicării:
vitamina - FOTO: Freepik@sanuar husen
vitamina - FOTO: Freepik@sanuar husen

Această vitamină reduce semnificativ celulele canceroase datorită efectului antiinflamator pe care îl are.

Cercetătorii au descoperit o combinație de tratamente care ar putea revoluționa abordarea cancerului de col uterin asociat cu HPV-16, reducând semnificativ volumul tumorilor și prelungind supraviețuirea pacienților.

Vitamina D3, impact pozitiv

Vitamina D3 (calcitriolul) are efecte anticancerigene și antiinflamatoare în studiile de laborator și clinice, dar efectul său asupra cancerului legat de HPV-16 a fost puțin studiat.

În acest studiu, cercetătorii au urmărit dacă Vitamina D3 singură sau în combinație cu cisplatin (un medicament chimioterapic) reduce creșterea tumorilor și îmbunătățește supraviețuirea și inflamația generală.

Studiu pe șoareci

Cercetătorii au  tratat șoareci cu tumori legate de HPV-16 cu patru tipuri de tratament:

- Placebo (ulei de măsline administrat zilnic);

- Vitamina D3 (administrată zilnic);

- Cisplatin (administrat o dată la 7 zile);

- Combinație de Vitamina D3 și cisplatin.

Vezi și: Obiceiul nocturn care duce la apariția cancerului. Cum să îți protejezi sănătatea

Celule canceroase, ADN - FOTO: Freepik@kjpargeter

"Am monitorizat creșterea tumorilor timp de 25 de zile, supraviețuirea timp de 60 de zile și raportul dintre neutrofile și limfocite (indicator de inflamație) la zilele 1, 7 și 14.

Combinația de Vitamina D3 și cisplatin a redus mai mult volumul tumorilor comparativ cu cisplatinul singur. Nu au fost diferențe semnificative între Vitamina D3 și cisplatin administrate individual.

Combinația a prelungit supraviețuirea mai mult decât fiecare tratament separat. La 14 zile, grupurile tratate cu Vitamina D3, singură sau în combinație cu cisplatin, au avut niveluri mai scăzute de inflamație comparativ cu grupul tratat doar cu cisplatin", arată cercetătorii, în studiul publicat în MDPI.

Vitamina D3 ar putea fi un tratament suplimentar promițător pentru cancerul de col uterin sau alte tumori solide și merită să fie cercetat mai departe.

Descoperirile acestui studiu deschid noi perspective în tratamentul cancerului de col uterin, evidențiind potențialul Vitaminei D3 de a fi un agent terapeutic valoros în combinație cu tratamentele chimioterapice existente.

Pe măsură ce cercetările avansează, această combinație ar putea deveni un standard în tratamentul cancerelor legate de HPV-16, oferind pacienților o speranță mai mare de supraviețuire și o calitate a vieții îmbunătățită.

Vezi și: Băutura care protejează creierul. Susține memoria și promovează fluxul sanguin

Ce este Vitamina D3

Vitamina D3, cunoscută și sub numele de colecalciferol, este una dintre formele vitaminei D, esențială pentru menținerea sănătății osoase și generale. Este produsă natural în piele prin expunerea la razele ultraviolete B (UVB) din lumina solară. Vitamina D3 poate fi obținută și din anumite alimente, precum peștele gras, ficatul și gălbenușul de ou, sau prin suplimente alimentare.

Studiile sugerează că Vitamina D3 poate avea proprietăți care reduc inflamația și pot ajuta la prevenirea sau încetinirea creșterii anumitor tipuri de cancer.

Vitamina D3 este deosebit de importantă deoarece deficiența acesteia poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, osteomalacia (înmuierea oaselor), și un risc crescut de fracturi. În plus, nivelurile scăzute de Vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de boli autoimune, infecții și diverse afecțiuni cronice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel